Optužnicu protiv Mektića podiglo je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine

Idućeg četvrtka počinje suđenje Draganu Mektiću

11:19, 29.01.2020.
Izvor: avaz
Thumbnail
Suđenje bivšem ministru bezbjednosti BiH Draganu Mektiću, koji je optužen da je zloupotrebom položaja i ovlasti počinio krivično djelo visoke korupcije, počinje idućeg četvrtka.

Suđenje će biti održano od 9 do 12:30 sati, a sutkinja u ovom predmetu je Dalida Burzić, bivša glavna tužiteljica Tužilaštva Kantona Sarajevo.

Optužnicu protiv Mektića podiglo je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, a njom su obuhvaćeni i bivši šef kabineta ministra sigurnosti BiH Igor Golijanin, pomoćnik ministra u Ministarstvu bezbjednosti BiH Samir Agić i Edin Garaplija, u svojstvu odgovorne osobe i vlasnik Instituta za zaštitu od požara i eksplozija - INZA d.o.o. Sarajevo.

Mektić i Agić terete se za produženo krivično djelo zloupotrebe položaja ili ovlasti iz člana 220. stav 3. Krivičnog zakona (KZ) BiH, Golijanin za produženo krivično djelo zloupotrebe položaja ili ovlasti iz člana 220. stav 2. KZBiH, a Garaplija za produženo krivično djelo zloupotrebe položaja ili ovlasti iz člana 220. stav 3. a u vezi s člankom 31 KZBiH.

Prema navodima optužnice, navedene osobe su zloupotrebom položaja i ovlasti počinile krivično djelo visoke korupcije koja šteti međunarodnom ugledu Bosne i Hercegovine, a dokumentovana su različita vršenja zloupotrebe položaja ili ovlasti najviših državnih dužnosnika i službenika u Ministarstvu sigurnosti BiH prilikom realizacije međudržavnog projekta prekogranične saradnje u oblasti vatrogastva, koji je finansirala Delegacija Evropske unije u BiH, a vrijednost projekta iznosila je 198.454,51 eura.

Ukupna pričinjena šteta iznosi 244.764, 21 KM, a navode optužnice Tužilaštvo BiH će dokazivati pozivanjem 31 svjedoka i prilaganjem 140 materijalnih dokaza.

Povezane vijesti:

Sa Brajantom u smrt otišla i kćerka

Svijet u šoku: Ovo je mjesto na kojem je legenda NBA Kobi Brajant tragično izgubio život

Od posljednje objave Kobija Brajanta na Instagramu prolazi jeza

Mark Kjuban odlučio: Dres sa brojem 24 više nikad niko neće nositi

Bio mi je kao mlađi brat, riječi ne mogu da opišu bol

Detalji tragedije: Evo gdje je Kobi putovao sa kćerkom Đanom i ko je s njima poginuo

FBI istražuje nesreću u kojoj je poginuo Brajant

Nekoliko sati prije tragedije Brajant poslao poruku Džejmsu

Otkriveno gdje je Brajant putovao prije kobne nesreće

Tviteraš predvidio 2012. godine da će Kobi Brajant da pogine u helikopterskoj nesreći

Minut ćutanja: NBA se oprašta od Kobija

Zvali su ga Crna mamba: Šta je sve osvojio čovjek koji je 20 godina bio vjeran Lejkersima