Srpska podržava Srbiju u razgovorima

Vučić: Sjever KiM je opsesija Albanaca VIDEO

12:02, 15.07.2018.
Izvor: Srna
Thumbnail
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da ne haje mnogo za izjave Albanaca sa juga centralne Srbije da budu uključeni u briselski dijalog, ali da brine opsesija Prištine sjeverom Kosova i Metohije.

Vučić je rekao da je dobro da se razgovara, jer smatra da se time makar u nekom kraćem periodu štiti bezbjednost srpskog naroda bar na sjeveru Kosova. 

"Nakon posljednje runde dijaloga u Briselu, ja sam ne samo Albancima, nego i Evropljanima, nedvosmisleno rekao da je uslov Srbije za bilo kakve razgovore da nema napada na Srbe, da nema pokušaja zauzimanja teritorije na sjeveru, nema hapšenja kako im padne na pamet", rekao je Vučić novinarima u Beogradu nakon sastanka sa predsjednikom Srpske Miloradom Dodikom. 

Pročitajte još: Srbija neće dozvoliti nove "oluje" VIDEO

Podsjetivši na nedavno hapšenje petorice Srba na Kosovu i Metohiji, Vučić je istakao da su to sve najviđeniji Srbi iz Kosovskog Pomoravlja i koji "drže srpsku zajednicu od Ropotova i Raniluga do Gornjeg Kusca u Novom Brdu". 

"Poručio sam tada Briselu da, ako ne bude to riješeno do ponoći da zaborave na nastavak dijaloga i na pogrom srpskog stanovništva na sjeveru Kosova i Metohije", rekao je Vučić. 

Predsjednik Srbije je ocijenio da je jedina opsesija Albanaca sjever Kosova i Metohije. 

"Imamo i službe koje se time bave i ljude koji to prate, pa ne treba biti mnogo pametan pa zaključiti šta je politika", rekao je Vučić i dodao da su to stvari koje ga brinu i kojih se plaši, te da je zato važno da se pokuša pronaći rješenje. 

Pročitajte još: Infrastrukturnim projektima što prije povezati Srbiju sa Srpskom i BiH

Vučić je podsjetio da je kada je Dejtonski sporazum podstignut, većina u Srbiji i Republici Srpskoj bila protiv njega, a da se danas svi njega drže. 

"To sam vam rekao prije pet godina i za briselski sporazum. Rekao sam i za pet i za 10 godina ukoliko ne postignemo konačni dogovor sa Albancima, što bih volio da se desi, držaćemo se briselskog sporazuma i to samo mi, a svi drugi će od briselskog sporazuma da bježe. Na žalost bio sam u pravu", rekao je Vučić. 

Govoreći o predstojećem sastanku sa francuskim predsjednikom Emanuelom Makronom, Vučić je ocijenio da je taj sastanak veoma važan za Srbiju i da mnogo očekuje od razgovora sa njim. 

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je da Srpska podržava Srbiju u svim razgovorima u vezi sa Kosovom i Metohijom.

"Mi razumijemo, imajući u vidu da smo bili u sličnim procesima. Veoma je važno primijetiti i ljudi u Srbiji moraju da primijete koliko je snažno dostignuće vezano za zajednicu srpskih opština na Kosovu", rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Beogradu poslije sastanka sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. 

Prema njegovim riječima, imajući u vidu da se izbjegava implementacija sporazuma o zajednici srpskih opština, to govori o važnosti za srpski narod u tim opštinama. 

Pročitajte još: Orićeve prijetnje ojačavaju uvjerenje da Srpska mora da se brani svim sredstvima

Dodik je napomenuo da je to dostignuće koje je postignuto u dogovorima koje je vodio Vučić. 

"Mi znamo kako to ide za razliku od nekih i u Republici Srpskoj i ovdje, u Srbiji, koji to samo posmatraju sa stanovišta teoretskog pristupa, nikada nisu bili izloženi operativnim razgovorima i dogovorima koji su uvijek teški i veoma složeni", napomenuo je Dodik. 

On je istakao da je, s druge strane, Republika Srpska trajno opredijeljena za politike u vezi sa povezivanjem pitanja Kosova i Srpske. 

Dodik je poručio da srpski narod, koji dominantno živi u Republici Srpskoj, ima pravo na potpunu autonomiju i što veći stepen povezanosti sa Srbijom na svim poljima. 

"To podrazumijeva saradnju koju ostvarujemo i onu koju ćemo kreirati u budućnosti. Mi ne želimo da tamo ugrozimo mir, niti o tome razgovaramo ovde. Mi samo želimo da ojačamo naše veze onako kako je to u civilizovanim narodima i državama dozvoljeno", napomenuo je Dodik. 

On je objasnio da mu je veoma jasna pozicija Srbije u vezi sa Dejtonskim sporazumom i podrške cjelovitosti BiH, što smatra veoma korektnim prisutom. 

Pročitajte još: Dodik: Najznačijniji projekat je auto-put koji bi povezao Banjaluku i Beograd

"To nam olakšava da možemo da vodimo naše politike na način poštivanja Dejtonskog sporazuma", dodao je Dodik, ali je ukazao da se vremena mijenjaju i da nisu ista kao prije 20 godina. 

Prema njegovim riječima, Republika Srpska je legitimisala sve svoje interese i odbranu svojih osnovnih prava u vezi za Dejtonski sporazum i ustav. 

"Mnoga od njih su prekršena i ta prekršena moraju da budu revidirana u budućnosti. O tome ću predsjednika Vučića informisati na nekom od naših sljedećih sastanaka", zaključio je Dodik.