Milorad Dodik

Orićeve prijetnje ojačavaju uvjerenje da Srpska mora da se brani svim sredstvima

  • 15.07.2018. 10:59

Prijetnje Nasera Orića samo ojačavaju naše samopouzdanje i uvjerenje da Republika Srpska mora da se brani svim raspoloživim sredstvima i mi to činimo svakog dana jačajući njenu komponentu i snagu, kazao je danas predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

– Orić je definitivno zločinac za kojeg se vezuje mnogo zločina, te da je on zbog svojih nedjela prema srpskom narodu omražen među Srbima – kazao je Dodik nakon sastanka sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu, na zajedničkoj konferenciji za medije i dodao da je Srpska opredeljena za mir, ali da neće dozvoliti napade.

– Predsjednika Vučića sam upoznao sa atmosferom u BiH koja je generisana izjavama i prijetnjama Nasera Orića i mislim da je to dio njegove frustracije i želim da mu poručim da Srpska neprikosnoveno može da se brani, a pogotovu od takvih ološa kao što je on. Njegove izjave su uznemiravajuće za naš narod, ali nas okupljaju u uvjerenju da moramo da održimo kolektivitet i da su institucije Srpske spremne da odgovore takvim prijetnjama – kazao je Dodik.

Naveo je da će bilo koji pokušaj ugrožavanja Srpske se odvijati u atmosferi napada na Republiku Srpsku i zahvalio se predsjedniku Vučiću na jasnom stavu, koji je izražen mnogo puta do sada, a koji je vezan za to da Srbija više nikada neće dozvoliti “Oluje” i slično tome prema srpskom narodu gdje god se nalazio.

Dodao je da je u slučaju napada predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u Potočarima policija Srpske dokumentovala sve učsnike u tom događaju, ali da institucije na nivou BiH ne žle da to pitanje riješe.

Navodeći da je sa Vučićem razgovarao i o Kosovu i Metohiji, Dodik je kazao Srpska podržava Srbiju po tom pitanju.

– Ljudi u Srbiji moraju da primjete koliko je važno dostignuće vezano za zajednicu srpskih opština na KiM. Imajući u vidu da se izbjegava implementacija tog sporazuma to govori koliko je to važno i koliko je bitno za srpski narod u tim opštinama – kazao je Dodik.

Dodao je da je Srpska opredjeljena za povezivanje pitanja Srpske i KiM, te da srpski narod koji živi u Republici Srpskoj smatra da ima pravo na svoju potpunu autonomiju i što veći stepen povezanosti sa Srbijom na svim poljima.

– Mi ne želimo da ugrožavamo mir, niti mi o tome razgovaramo, mi želimo samo da ojačamo naše veze. Jasna nam je pozicija Srbije oko Dejtonskog sporazuma i podrške cjelovitosti BiH i u tom pogledu mi vidimo korektan pristup Srbije koji nam olakšava da možemo da vodimo naše politike na način poštivanja Dejtonskog sporazuma – kazao je Dodik.

Navodeći da se vremena mijenjaju i da nije danas isto kao prije 10 ili 20 godina, Dodik je naveo da je Srpska legitimisala svoja prava vezana za Dejton i ustav i istakao da su mnoga prava prekršena, te da mnoga moraju biti revidirana.

Važno je i predstavlja zadovoljstvo to što posljednjih nekoliko godina važne datume obilježavamo zajedno sa Srbijom, kazao je Dodik govoreći o ovogodišnjem obilježavanju stradanja srpskog naroda 4. avgusta, koje će biti održano u Bačkoj Palanci i dodao da to predstavlja veliku stvar za srpski narod i doživljava se i kao pitanje integriteta srpkog naroda u cjelini.

Govoreći o projektima sa Srbijom, Dodik se zahvalio Vučiću na pažnji koju pruža projektima u Srpskoj, u kojoj je zahvaljujući pomoći Srbije u posljednje vrijeme u srpskim opštinama u BiH urađeno dosta projekata, kako u vrtićima, Srpskoj pravoslavnoj crkvi, komunalni projekti.

– Najznačajniji projekat koji želimo da riješimo je put Banjaluka – Beograd i na tome radimo. Drago mi je da se napreduje na tom planu. Ostalo je da se dogovori tačka na Savi ili Drini i da u tom pogledu opertivno nastavimo to da radimo. Kada je u pitanju autoput od Sarajeva mi i dalje ostajemo privrženi pravcu Višegrad – Istočno Sarajevo – kazao je Dodik.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da će Srpska i Srbija 4. avgusta u Bačkoj Palanci obilježiti 23 godina od progona srpskog naroda u hrvatskoj vojnoj akciji “Oluja”.