Blokirano više od milion KM

SIPA uhapsila 22 osobe zbog lažnih diploma

  • 13.11.2019. 18:56

Zbog nezakonitog izdavanja diploma za fakultete i srednje škole Pripadnici agencije za istrage i zaštitu uhapsili su 22 osobe. Među njima je i bivši delegat u Domu naroda Parlamenta FBiH Admir Hadžipašić. 

On se ranije dovodio u vezu s lažnim diplomama, jer ima svoj privatni centar za obrazovanje u Cazinu. U akciji "Pero" koja se provodi prema naredbama Tužilaštva Unsko-sanskog kantona i Kantonalnog suda Bihać sa devet računa blokirano je 1.078.234 KM.  

"Osumnjičenim licima se stavlja na teret da su u periodu 2014. godine do danas na većem području Federacije i dijelu Republike Srpske pronalazili lica i istima nezakonito pribvaljali za novac različite certifikate, osnovnoškolske, srednjoškolske i visokoškolske diplome te da su na takav način stekli višemilionsku korist", kaže Irena Marjanović Čavkić, portparol USK.    

Inspektori SIPA-e su pretresli objekte i radne prostorije koje su koristili osumnjičeni na području Bihaća, Cazina, Sarajeva, Zenice, Visokog, Tuzle i Istočnog Sarajeva. Uporedo sa akcijom "Pero" SIPA je hapsila i u sopstvenim redovima. U akciji "Blic" uhapšeni su Božo Purković iz Istočnog Sarajeva i Predrag Mrđa iz Banjaluke radnici SIPA-e. Akcija u kojoj su oni uhapšeni nazvana je Blic. 

"Ono što još mogu reći u vezi hapšenja po operatvinoj akciji "Blic" da su lica koja se sumnjiče u ovom predmetu koja su lišena slobode odavala određene službene tajne i iznosili određene informacije u vezi predmeta "Pero", kaže Luka Miladinović, portparol SIPA-e.

Zaposleni u SIPA-i uhapšeni su po nalogu Tužilaštva BIH. Nakon toga biće predati postupajućem tužiocu koji će ih ispitati i donijeti odluku o daljim aktivnostima u predmetu.

"Zloupotrijebivši svoj službeni položaj davali na uvid podatke osobama koje su obuhvaćene istragom zbg krivotvorenja i nezakonitosti u izdavanju diploma u predmetu kodnog naziva PERO na kojem radi Tužilaštvo USK", kaže Boris Grubešić, portparol tužilaštva BiH. 

Akcija "Pero" rezultat je višemjesečne istrage kojom je obuhvaćeno 58 fizičkih i pravnih lica. U posljednjih pet mjeseci istražioci SIPA su našli nekoliko stotina nelegalno izdatih diploma.

Pročitajte još:

Stotine ljudi oprostile se od muzičara kojeg je ubila struja

Šta je punca natjeralo da zetu puca u glavu?

Četvorica na jednog: Novi snimak vršnjačkog nasilja

Zet ušao u kuću, tukao nevjenčanu suprugu pa ga punac upucao u glavu

Fatalnu Sunitu ispitivali zbog ubistva, prijetila štakama

Instruktor vožnje poginuo, pozlilo mu dok je ženu vozio ljekaru

U sudaru autobusa i kamiona najmanje 13 osoba poginulo, a 20 povrijeđeno

Blizanci izgubili oca, često nemaju za užinu, a sada trpe nasilje u školi?

Тагови:
  • 22:45 Филм: Хазард (16+)

    '' Филм: Хазард (16+)

  • 00:45 Ноћни програм

    Ноћни програм