Srbija

Ginekolog prodavao bebe: Novorođenče dao za luksuzni automobil!

09:13, 06.12.2019.
Izvor: Kurir
Udruženje nestalih beba Beograda podnijelo je dvije krivične prijave Tužilaštvu za organizovani kriminal protiv članova organizovane kriminalne grupe sastavljene od ljekara i državnih službenika, na čijem čelu je jedan ginekolog, zbog trgovine ljudima.

"U interesu istrage ne mogu da kažem o kom gradu u Srbiji je riječ, niti da navedem imena prijavljenih, ali to su dovoljni dokazi da krađa beba i dalje postoji", rekla je Milena Janković, predsjednica ovog Udruženja. 

Kako je za Novosti potvrdila nakon konferencije za novinare, organizovane povodom prijedloga tzv. Zakona o nestalim bebama, prije dvije nedjelje njenom udruženju javio se mlađi čovjek.

"On je bio u društvu dvadesetak ljudi kada je jedan od okupljenih ispričao kako je sa ljekarom, nekadašnjim načelnikom ginekologije u tom mjestu, koji sada ima privatnu ordinaciju, dogovarao kupovinu novorođenčeta. Čovjek živi u inostranstvu. Ljekar je ponudio da nabavi bebu i obezbijedi dokumenta, da bi novi "roditelj" mogao legalno da je izvede iz zemlje. Na pitanje koliko to košta, ginekolog mu je rekao: "Prethodni klijent mi je kupio auto." Ispred ordinacije je stajao automobil vrijedan oko 50.000 evra", rekla je Jankovićeva. 

Tužilaštvu za organizovani kriminal podnijeli su krivičnu prijavu i pismenu izjavu ovog čovjeka, koji je raspoložen da svjedoči.

Prema riječima Jankovićeve, njeno udruženje podnijelo je i desetak krivičnih prijava višim tužilaštvima protiv konkretnih porodica, za koje, kako kažu, imaju dokaze da su kupili djecu.

"Podnijeli smo prijavu i slovenačkom tužilaštvu, pa je ljubljanska policija sprovela istragu protiv jednog bračnog para, a u istragu su se uključili i srpski organi gonjenja. Riječ je o paru iz Slovenije, koji je 1986. godine stupio preko beogradskog centra za socijalni rad u kontakt sa prištinskim centrom, radi kupovine bebe. Otputovali su na Kosovo i tamo im je u porodilištu u Prištini obezbjeđena djevojčica. Rečeno im je da je majka studentkinja ostavila dijete", kaže Janković.

Navodno su dva-tri dana proveli u jednom hotelu, u kom su inače odsjedali budući roditelji koji su na Kosovu kupovali svoje "nasljednike", dok su sačekali papire. Djevojčica je sa falsifikovanom dokumentacijom da je rođena u Sloveniji i da su joj to biološki roditelji, odvedena u Ljubljanu. Roditelji su slovenačkim organima, prema riječima Jankovićeve, priznali sve.

Četiri roditeljska udruženja organizovala su skup na kom su javnost upoznali sa primjedbama na prijedlog Zakona o utvrđivanju činjenica o statusu novorođene djece za koju se sumnja da su nestala iz porodilišta u Srbiji.

Udruženja roditelja nestalih beba Vojvodine, Srbije, "Beogradska grupa" i Udruženje roditelja nestalih beba Beograda tražili su da se ovaj zakon povuče iz skupštinske procedure i da se formira nova radna grupa, koja će sačiniti nov prijedlog kojim će roditelji biti zadovoljni. Ukoliko se Zakon o nestalim bebama ne povuče iz skupštinske procedure, roditelji će, kako tvrde, blokadom skupštine sprečiti glasanje. Najveća zamjerka im je to što zakon nudi naknade do 10.000 evra, a ne istinu o sudbini njihove djece.

Pročitajte još: 

ATV saznaje imena devet pripadnika ISIL-a koji će biti uhapšeni po dolasku u BiH

Lažna medicinska sestra Veronika Pecolaj pronađena mrtva

Veljko Ražnatović diplomirao u Banjaluci

Pucali na prostorije poslovnice Sberbanke

Bolna četiri mjeseca udovca i djece nakon smrti porodilje Danijele: "Gdje je mama? Što nije došla kući?":

Policija ubila osumnjičene za grupno silovanje

Stravična nesreća: Prevrnuo se autobus, poginulo 13 osoba

Četiri osobe ubijene nakon policijske potjere, neki stradali slučajno

Državljanin BiH u Njemačkoj pucao na policiji, jedan ranjen