Niš

Radisav čekao unuku za rođendan, a onda mu javili da je poginula

  • 21.12.2019. 15:18

Meštani tri niška sela danas su obilježili godišnjicu stradanja osmoro svojih članova porodica, rođaka i prijatelja, žrtava strašne saobraćajne nesreće na pružnom prelazu u Donjem Međurovu.

Aleksa Dimitrijević (15) iz Novog Sela, Marijana Kocić (17), Lena Ilić (16), Danijela Stanković (48), Nataša Janković (42) i Bogomir Lazić (75) iz Čokota, Gajtana Stamenković (78) i Vlastimir Đorđević (65) tog 21. decembra prošle godine bili su putnici u autobusu "Nišekspresa", koji se sudario sa putničkim vozom što ih je koštalo života.

Njihovi najmiliji ujedinjeni u bolu, svi u crnini, okupili su se najprije u crkvi u selu Čokot na zajedničkom parastosu. Svi u dubokoj tuzi, jedva zadržavajući suze i jecaje, stiskali su upaljene svjećice dok je sveštenik čitao molitvu za pokoj duše njihovih najmilijih.

U crkvu je, potpomažući se štakama, ušao i sedamnaestogodišnji Marko Lazarević koji je čudom preživio nesreću, jer mu je usljed stravičnog udarca slomljen vrat zbog čega je nekoliko puta operisan.

- Došao sam da odam poštu mojim drugarima i ostalima koji su stradali. Nije mi bilo lako da dođem, ne samo zbog otežanog hoda, već i zbog traume koju sam preživio. Fizički mi je bolje, naročito nakon terapija u Ribarskoj banji, sve se bolje krećem, krenuo sam ponovo u školu. Ali slike od tog dana ne mogu da zaboravim, koliko god se trudio - priča istraumirani mladić.

Otac Radoslav koji se godinu dana ne odvaja od sina kaže da ga i dalje muče noćne more.

- Kako da zaboravi Aleksu, on je sjedio kraj njega kada ih je udario voz. Obojica su ispali iz autobusa, Aleksa je udario glavom u šinu i poginuo a Marko je sve to gledao. Zato i dalje ne može da spava bez lijekova - kaže Markov otac.

Ožalošćeni ljudi su se nakon parastosa uputili na pružni prelaz, gdje su postavljena tužna obeležja na tragediju koja je odnela njihove najmilije. Zajednički spomenik podignut je za Marijanu, Lenu, Bogomira, Vlastimira i Danijelu, malo dalje komad mermera obilježava mjesto gdje je Aleksa ispustio dušu.

Buketi cvijeća ostavljeni su i za Natašu i Gajtanu kojih nema na spomen obilježjima. U podnožju spomenika keramički anđeo i čokolade ostavljene su za Marijanu i Lenu, koja se pet meseci borila za život. Njen otac Srđan nikada nije govorio za medije ostavljajući to za, kako je kazao, vrijeme kad Lena dođe kući. Danas je prvi put progovorio o događaju koji mu je odnio jedinicu.

- Prošla je godina dana, a tuga je ostala. Imao sam nadu da će se Lena oporaviti, koliko, toliko... Tako je i izgledalo, a onda se sve promenilo... za samo jedan dan - kazao je Srđan nakon što je položio cveće na spomenik.

Srećko i Vanja Kocić, roditelji mlade Marijane, teško su savladavali suze. Nemo su gledali sliku svog deteta i ljubili spomenik. Njen djeda Radisav nije mogao da savlada ogorčenje zbog nesreće koja mu je odnijela unuku.

Radisavu je još teže što mu je 21. decembar rođendan, a unuka mu je poginula baš na taj dan.

- Čekao sam je da se vrati iz škole da zajedno slavimo, a umjesto slavlja zadesila nas je nesreća - rekao je očajni čovjek.

Deo tužnog skupa bila je i Srbijanka Petrović, majka sudske službenice Danijele Stanković.

Pročitate još:

Pronađeno tijelo muškarca koji je vozilom sletio u Vrbas

Tragičan epilog potrage: Petar pronašao tijelo oca u bunaru

Maloljetna djevojka pronađena ispred kuće bez svijesti, pola sata kasnije preminula u bolnici

Mladić se objesio u pomoćnom objektu pored porodične kuće

Jugoslav poginuo u stravičnom udesu, na isti dan prije 8 godina ostao je bez ćerke

Nikola osumnjičen da je mladića ubio nožem

Pjevač brutalno pretučen: Udarao me je metalnom šipkom dok sam ležao!

Muškarac poginuo nakon što ga je udario automobil