Vašington i Rijad okrivili Iran

Rastopljene cijevi i spaljena oprema: Saudijska Arabija pokazuje štetu na mjestu napada

  • 20.09.2019. 17:34

Dva glavna naftna postrojenja u Saudijskoj Arabiji, kojima upravlja državna kompanija "Aramco", napadnuta su bespilotnim letjelicama 14. septembra.

Saudijska Arabija je u petak odvela medijske ekipe da izvrše inspekciju naftnih postrojenja pogođnih napadima za koje su Vašington i Rijad okrivili Iran, pokazujući rastopljene cijevi i spaljenu opremu.

Na Kuraisu, za koji saudijsko ministarstvo obrane kaže da su ga pogodile četiri rakete, novinarima su prikazani popravni radovi, a dizalice su postavljene oko dva izgorjela stabilizacijska stuba, koja čine dio jedinica za odvajanje nafte i plina, te rastopljene cijevi.

U međuvremenu, koalicija na čelu sa Saudijskom Arabijom saopštila je da je počela ofanzivu na pozicije Huta sjeverno od luke Hodejda, javlja Rojters, pozivajući se na lokalnu televiziju.

Kraljevina je 14. septembra pretrpjela napade na objekte Kurais i Abkaik - što je najgori napad na naftnu infrastrukturu u Zalivu otkad je Sadam Husein napao kuvajtska naftna polja 1991. godine.

Odgovornost za napad su preuzeli jemenski Huti, grupa koja se bori protiv saveza predvođenog Saudijskom Arabijom koji već četiri godine napada Jemen. Ipak, Rijad i njihovi zapadni saveznici optužuju Iran za napad. 

Saudijska Arabija je predstavila ostatke dronova i raketa za koje tvrdi da su „definitivan dokaz“ umiješanosti Teherana u napade na saudijska naftna postrojenja.

Iran negira umiješanost u napad, koji je u početku prepolovio proizvodnju nafte iz Saudijske Arabije, najvećeg svjetskog izvoznika nafte. 

Teheran obećao odmazdu ako se povećane napetosti pretvore u neprijateljske činove

Bilo kakav udar američke ili saudijske vojske protiv Irana donio bi "sveopšti rat", izjavio je iranski ministar spoljnih poslova Muhamed Džavad Zarif.

"Dajem veoma ozbiljnu izjavu da mi ne želimo rat niti vojni sukob, ali nećemo trepnuti radi odbrane svoje teritorije", naglasio je Zarif u razgovoru za američku medijsku kuću "Si-En-En".

Huti zaprijetili da će napasti Abu Dabi

U međuvremenu, Huti su najavili da će dronovima izvršiti napade na UAE ukoliko ne prekinu agresiju na Jemen.

"Imamo na desetine meta u Ujedinjenim Arapskim Emiratima u dometu i možemo da napadnemo u bilo kom trenutku", rekao je portparol militanata Jahja Sarija.

 

Takođe je istakao kako je u napadu korišteno nekoliko vrsta dronova koji su lansirani s tri različite lokacije, u skladu sa njihovim dometim i vrstama meta koje su trebali ciljati. 

 

Posebno je istakao dvije vrste dronova - "Qasef" (Udarač) i "Sammad-3" (Nevidljivi-3) - navodeći kako je operativni raspon istih 1,500 km i 1,700 km.

 

"Svaki od ovih novih dronova u stanju je nositi po četiri precizne navodeće bombe. Nadalje, mogu pratiti mete i ciljati ih iz različitih uglova. Druge bespilotne letjelice su također korištene kako bi se glavni borbeni dronovi mogli sakriti u njihovoj sjeni bez da budu detektirani. Također smo koristili i sistem za zagušenje signala što je onesposobilo neprijateljske sistem za protivvazdušnu obranu", rekao je on.

 

Zapad "udario" na Iran

 

Nakon napada na naftna postrojenja u Arabiji zapad je pojačao pritisak na Iran, optuživši ih da stoje direktno iza napada.

 

Američki predsjednik Donald Tramp kazao je da su sve prilike da Iran stoji iza napada, ali i naglasio da se nada da će izbjeći rat sa Teheranom.

 

Američki državni sekretar Majkl Pompeo osudio je napade  uz ocjenu da je to "čin rata".

 

"Ovo je napad Irana", rekao je Pompeo novinarima u avionu prije slijetanja u grad DŽedu na zapadu Saudijske Arabije.

 

Britanski ministar spoljnih poslova Dominik Rab osudio je napade, ocijenivši da je riječ o pokušaju da se poremeti globalno tržište nafte.

 

"To je bio jedan bezobziran pokušaj da se nanese šteta regionalnoj bezbjednosti i poremeti snabdijevanje naftom. Britanija bezrezervno osuđuje ovakvo ponašanje", napisao je Rab na "Tviteru".

 

Тагови:
  • 22:45 Филм: Хазард (16+)

    '' Филм: Хазард (16+)

  • 00:45 Ноћни програм

    Ноћни програм