Američki državni sekretar

Pompeo: Napad na naftna postrojenja je "čin rata"

22:10, 18.09.2019.
Izvor: Srna
Thumbnail
Američki državni sekretar Majkl Pompeo osudio je danas napade na naftnu infrastrukturu u Saudijskoj Arabiji uz ocjenu da je to "čin rata".

"Ovo je napad Irana", rekao je Pompeo novinarima u avionu prije slijetanja u grad DŽedu na zapadu Saudijske Arabije, nazivajući napad "činom rata".

Nešto ranije je Ministarstvo odbrane Saudijske Arabije pokazalo ostatke dronova i krstarećih projektila kojim dokazuju umiješanost Irana u napade izvršene tokom vikenda na naftna postrojenja.

Međutim, portparol saudijskog Ministarstva odbrane Hesamedin Ašena naglasio je da detalji lokacija sa kojeg su izvršena lansiranja ne mogu još biti objavljeni, ali kada budu utvrđeni biće objelodanjeni na drugoj konferenciji za novinare.

On, takođe nije želio da govori o tome da li Saudijska Arabija vjeruje da će biti utvrđeno da je Iran izvršilac napada, samo je izrazio uvjerenje da će otkriti odakle je ispaljenje izvršeno.

Pompeo je dodao da nema dokaza da su napadi izvršeni iz Iraka kao što je to spekulisano u pojedinim medijima.

Pobunjeni Huti iz Jemena prihvatili su odgovornost za napad. Iran je negirao umiješanost u napad i upozorio da će odgovoriti na bilo kakav vojni odgovor.