Vučić na vojnoj vježbi

Kada bih rekao šta smo naručili, uveli bi nam sankcije VIDEO

  • 10.11.2018. 11:11

U Srbiji je danas počela Združena taktička vježba sa bojevim gađanjem "Vek pobednika 1918-2018", koja se održava u čast obilježavanja 100 godina od pobjede u Prvom svjetskom ratu.

Veliku vojnu vježbu "Vek pobednika 1918-2018" možete pratiti uživo na programu ATV-a .

Vježbi u kojoj nadlijeće i osam migova, počela je na Pasuljanskim livadama kod Kraljeva, a prisustvovali su predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, premijerka Ana Brnabić i drugi zvaničnici.

Vučića je na ovom mjestu dočekao svečani stroj Garde.

Komandant Kopnene vojske, general-potpukovnik Milosav Simović, podnio je raport predsjedniku i zvanicama u kome je iznio šta će se sve vidjeti tokom taktičke vježbe. On je objasnio da je vježba počela 8. novembra, a da će se završiti danas kada je dan visokih zvanica, da izvodi na devet lokacija, a da je juče izvedena jedna u Beogradu.

"Na vježbi učestvuje oko 8.000 vojnika i 24 vazduhoplova, među 645 borbenih sredstava i sistema nalazi se i 100 tenkova, simbolično 100, zbog 100 godina od završetka Prvog svJetskog rata" - rekao je Simović.

Kako je kazao, posebna pažnja i u toku priprema i u vježbi posvećena je "sadejstvu između redova vojske", kao i "sadejstvu naša dva vida kopnene vojske", Ratnog vazduhoplovstva i PVO.

- Vatrom, pokretom i silinom udara pripadnici kopnene vojske prikazaće sposobnosti u izvršavanju vatrenih zadataka i spremnost da čuvaju otadžbinu Srbiju, obezbijede mir svim građanima bez obzira na nacionalnu, vjersku i političku pripadnost - rekao je general Simović.

Naveo je i da današnju vježbu na Pasuljanskim livadama vodi komandant 3. brigade Kopnene vojske, pukovnik Slađan Stamenković.

- Sve od opreme nedostajuće za vas mi ćemo do kraja sljedeće godine sve da obezbijedimo. Sleduje vam sada veća plata, sljedeće godine još veća, pomažemo u stambenom zbrinjavanju. Hvala vam što ste uvijek na braniku naše zemlje - rekao je Vučić.

Vučić je rekao da niko u regionu po snazi ne može da se poredi s Vojskom Srbije.

Vučić je na poligonu "Pasuljanske livade" kazao da u regionu samo Rumunija ima veću vojsku od Srbije.

"Mi i Mađari smo tu negdje, a svi ostali su daleko, daleko iza. Naravno Grčka ima ogromnu vojsku, to nisu uporedive cifre, ali sve ovo drugo i prostor bivše Jugoslavije... Mi dramatično snažimo našu vojsku, ti naši koraci nisu od milje, to su koraci od sedam milja", kazao je Vučić.

Kazao je i da je zadovoljan vježbom, da pojedine učesnike u njoj nije mogao da vidi iako nosi naočare (aludirajući na maskiranje).

- Znam da vama u plavim uniformama nije bilo baš lako, zato što ste glumili neprijatelje - rekao je kroz šalu srpski predsjednik.

Kazao je i da će u narednom periodu stići "još nešto o čemu ne mogu da pričam, a što smo već platili".

- Kada bih rekao, uveli bi nam sankcije - kazao je on.

Naveo je i da je tokom vježbe viđeno svih osam aviona Mig-29, što do sada nikada nije viđeno.

"Naši ljudi su sve ovo pripremili na takav način da naša aljtirejija "tuče" preko naših tenkova. Sve rakete su pogodile ciljeve osim dve. Odlično je sve pripremljeno. Tako su se dobro sakrili da niko od nas ovde, iako smo od njih desetak metara, nismo uspjeli da ih vidimo - rekao je Vučić.

Kako je rekao, Srbija ima mnogo tenkova, po tome je velesila, ali ogroman broj od toga nije radio. Problem je, kaže, bio i sa posadama, kojih takođe nije bilo, a danas ih je oko stotinu.

- Od Rusa očekujemo da dobijemo sljedeće godine BND-ove, kao ova oklopna vozila, samo modernija - kazao je on.

Vučuć je i da je od "kineskih prijatelja" uzet i jedan broj bespilotnih letjelica koje će stići sljedeće godine, i koje služe za osmatranje. Kako kaže, to je oko 30 miliona evra, i služiće za dalje razvijanje tehnologije, i korišćenje na domaćem oružnju.

- Bespilotne letjelice su budućnost ratovanja, kako bi se smanjili ljudski gubici. Mi dramatično snažimo svoju vojsku, to su koraci od sedam milja. Danas imamo brojne vazduhoplove i lovce, imamo ih deset, a imaćemo ih 14 za nekoliko meseci - naveo je Vučić.

  • 20:10 Емисија: Прича се (Р)

    '''Политичка, дебатна, емисија ‘Прича се…’ доноси широк избор актуелних тема, супротстављених ставова, различитих углова, чињеница и реплика.

  • 21:20 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    ''''''''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 22:05 Серија: Ко те шиша (12+)

    ''Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 22:35 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:50 Серија: Ел Чапо (16+)

    ''''Телевизијска серија о једном од најпознатијих нарко босова - Јоакину "Ел Чапу" Гузману.

  • 23:30 Ноћни програм

    Ноћни програм