Prisustvovali Dodik i Cvijanovićeva

Vojna vježba "Vek pobednika 1918-2018" FOTO VIDEO

  • 10.11.2018. 08:09

Na Pešteru je počeo dio velike vojne vježbe "Vek pobednika", kojoj prisustvuju predsjednici Srbije i Republike Srpske Aleksandar Vučić i Milorad Dodik, kao i premijeri Ana Brnabić i Željka Cvijanović.

Veliku vojnu vježbu "Vek pobednika 1918-2018" možete pratiti uživo na programu ATV-a.

Vježbom komanduje komandant Druge kopnene brigade Vojske Srbije general Željko Kuzmanović, a naziv je "Borbena grupa na maršu sa prelaskom u napad". 

Riječ je o najkompleksnijoj od današnjih vježbi, a u njoj učestvuje 111 borbenih sistema koji će djelovati po metama na širokom prostoru Peštera i oko 2.000 vojnika. 

U vježbi učestvuju i avioni i helikopteri, Protivavionski artiljerijsko-raketni sistem PASARS, koji je projekat Vojno-tehničkog instituta, kao i tenkovi M-48. 

Vježbi pristustvuju i ministri u Vladi Srbije, predstavnici Skupštine Srbije, kao i predstavnici vjerskih zajednica i vojnodiplomatskog kora. 

U vježbi Vek pobednika učestvuje oko 8.000 pripadnika Vojske Srbije i 24 vazduhoplova, 645 borbenih sistema, od kojih je i 100 tenkova. 

Na Pasuljanskim livadama održava se vježba čija je tema "Borbena grupa u napadu" gdje će u odogovoru na napad neprijateljskih jedinca na jednice Vojske Srbije, učestvovati više od 1.200 vojnika i više od 100 sredstava ratne tehnike - tenkovi M-84, borbena vozila, haubice, lanseri raketa, minobacači, kao i avioni Mig-29, "Orao" i protivoklopni helikopteri. 

Na Zvorničkom jezeru vojska pripadnici specijalnih jedinica Vojske Srbije - 72. bataljona i 63. specijalne brigade, prikazaće izvođenju diverzantskog napada sa vode na kopno, a i koristiće i amfibijske transportere. 

Na Pešterskoj visoravni pripadnici Druge brigade i Ratnog vazduhoplovstva i Protivvazduhoplovne odbrane prikazaće vježbu na temu "Borbena grupa na maršu sa prelaskom u napad", a u rejonu Sremske Mitrovice će 100 tenkova sa kompletnim posadama prikazati vježbu Tenkovski bataljon u maršu. 

Na poligonu "Međa" kod Leskovca, biće dat prikaz obučenosti pripadnika Specijalne brigade Vojske Srbije i vojne policije, koji uključuje ubacivanje izviđačke grupe padobranskim desantom. 

U Titelu će pripadnici Kopnene vojske, riječne flotile i raketnih i vazduhoplovnih brigada uečstvovati u vježbi na temu "Borbena grupa u napadu s nasilnim prelaskom rijeke", gdje će biti prikazano i forsiranje rijeke i prevoz tenkova preko pontonskog mosta.

Тагови: