Banjaluka

Narodna skupština o ekonomskim reformama i budžetu za 2019. godinu VIDEO

  • 22.12.2018. 08:10

Sjednica Narodne skupštine Republike Srpske nastavljena je danas u Banjaluci poslaničkom raspravom o Prijedlogu programa ekonomskih reformi Republike Srpske za period od 2019. do 2021. godine, po hitnom postupku.

U nastavku treće posebne sjednice predviđeno je, po hitnom postupku, razmatranje Prijedloga budžeta Republike Srpske za 2019. godinu, Prijedloga zakona o izvršenju budžeta Republike Srpske za 2019. godinu i Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o dječijoj zaštiti. 

Pred poslanicima je i Prijedlog odluke o dugoročnom zaduživanju Republike Srpske za 2019. godinu, kao i Prijedlog odluke o kratkoročnom zaduživanju Srpske emisijom trezorskih zapisa za 2019. godinu. 

Narodna skupština Srpske razmotrila je juče u Banjaluci po hitnom postupku Prijedlog drugog rebalansa budžeta Srpske u ovoj godini u iznosu od 3,459 milijardi KM, što je 35 miliona KM više u odnosu na sredstva planirana prvim rebalansom budžeta.

Direktan prenos sjednice možete da pratite na programu Alaternativne televizije i ATV portalu.

11.55 Poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Radovan Vuković izrazio je uvjerenje da će ciljevi iz Programa ekonomskih reformi Republike Srpske za period 2019-2021. godine, među kojima je povećanje konkurentosti privrede, biti sprovedeni da bi društvo moglo da napreduje.

"Ovaj dokument zaslužuje veliku pažnju, jer su njime obuhvaćeni svi ciljevi koji su važni za napredak društva i definisane mjere za njihovo sprovođenje. Vjerujem da će veliki dio ciljeva biti sproveden, jer znam da premijer Srpske Radovan Višković ima veliki kvalitet i znanje", rekao je Vuković tokom skupštinske rasprave o Prijedlogu programa ekonomskih reformi. 

Poslanik SDS-a Zoran Vidić smatra da je reforma sistema neophodna za napredak društva i da je dobro što je urađen Program ekonomskih reformi. 

"Prioritet nam mora biti reforma zdravstvenog sistema, ali je problem što su za reformu predviđena kreditna zaduženja. Naše zdravstvene ustanove su kreditno zadužene, što nije dobro, i zato nije jasno kako će sve to izgledati", dodao je Vidić. 

Poslanik SNSD-a Denis Šulić ukazao je na potrebu da se nastavi sa digitalizacijom sistema u Republici Srpskoj. 

"Digitaizacija prvo treba da bude sprovedena u institucijama Republike Srpske. Vjerujem da će Vlada Srpske i resorno ministarstvo posebnu pažnju posvetiti digitalizciji", rekao je Šulić.
 

11.25 Poslanik SNSD-a Igor Žunić izjavio je danas da ekonomske mjere, koje je sprovela aktuelna vlast, imaju vidljive rezultate, kao što je uvođenje neporezivog dijela dobiti, kojim je privredi ostalo više od 90 miliona KM.

Žunić je tokom skupštinske rasprave o Prijedlogu programa ekonomskih reformi Republike Srpske od 2019. do 2021. godine naveo da je smanjeno vrijeme za registraciju privrednih subjekata, a da su sistemom multilaterarlne kompenzacije smanjena potraživanja između privrednih subjekata. 

Prema njegovim riječima, Republika Srpska prvi put ima više od 280.000 zaposlenih lica, uz smanjenu nezaposlenost. 

Nastavak skupštinskog zasjedanja obilježila su pozivanja na povrede Poslovnika Narodne Skupštine, krivi navodi i međusobna prozivanja o udaljavanju o teme. 

To je uslijedilo nakon što je poslanik PDP-a Draško Stanivuković postavio pitanje o smjeni direktora banjalučke Osnovne škole "Miloš Crnjanski" Vesne Banjac, o čemu je u obrazloženju odluke u "Službenom glasniku" navedeno da je resorno ministarstvo došlo do saznanja da je svečanost povodom Dana Petrićevca zaprimila politički karakter i da je došlo do političke zloupotrebe djece na svečanosti učešćem i govorom određenih političkih subjekata. 

Navedenoj svečanosti prisustvovao je Stanivuković koji je tu priliku, navodno, iskoristio za političke aktivnosti. 

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač rekao je da je on jedan od roditelja koji se bunio zbog takvog nastupa Stanivukovića na svečanosti u krugu škole. 

"Moja djeca su bila na toj priredbi i pitam te na koji način si uzeo sebi za pravo da držiš politički govor pred mojom i svom drugom djecom koja su tamo bila", upitao je Lukač Stanivukovića. 

On je naveo da veoma cijeni Vesnu Banjac, ali smatra da joj je Stanivuković napravio "medvjeđu uslugu". 

"Ona nije znala kakva će to priča biti i da će to biti politički govor. Mislim da se, da je znala šta će biti, sigurno ne bi složila sa tim", ocijenio je Lukač. 

Lukač je istakao i da će slučaj stradanja Davida Dragičevića riješiti nadležni organi, te da nije Stanivuković taj koji će da sudi i presuđuje. 

"Da si se pitao ti i neki pored tebe sada bi na Trgu Krajine bilo obješeno 20 ljudi zato što su ih lažno optuživali. Šta je sa porodicama koje su lažno optuživane, šta je sa mojom porodicom o kojoj svaki dan neko iznosi kvalifikaciju da smo ubice i saučesnici u nečem o čemu nemamo pojma", istakao je Lukač.

Тагови:
  • 22:45 Филм: Хазард (16+)

    '' Филм: Хазард (16+)

  • 00:45 Ноћни програм

    Ноћни програм