Drugi rebalans za 35 miliona veći od prvog

Pred poslanicima drugi rebalans budžeta Srpske

  • 21.12.2018. 19:03

Republički budžet za 2018. godinu bio je i više nego uspješan, a to dokazuju i dva rebalansa, i suficit od  126 miliona maraka, poručila je danas u Narodnoj Skupštini, ministar finansija Zora Vidović. 

Drugi rebalans je 35 miliona veći od prvog, a njime se predviđa izmirenje svih obaveza Srpske u tekućoj godini. Procjena je, kaže Vidovićeva, da će do kraja godine, BDP porasti za 3,6 odsto, čemu je, tvrdi, doprinijelo povećanje industrijske proizvodnje.

"Nemamo neizmirenih obaveza, i usvajanjem ovog rebalansa, do kraja godine, definitvno sve ono što je predviđeno biće izmireno, tako da nemamo problema sa likvidnošću i sve što je planirano u rebalansu biće do 31. 12 izmireno ili eventualno u januaru ili februaru iduće godine", kaže Zora Vidović, ministar finansija.

Drugom rebalansu, za koji vladajući kažu da je odraz uspješnog rukovođenja Budžetom, opozicionari su našli zamjerku. Najviše polemike je izazvalo povećanje sredstava namijenjenih Helikopterskom servisu Srpske, a opoziciji smeta što je na medicinski transport otišlo više novca nego što je planirano prvim rebalansom. 

Vladajući kažu da za takve primjedbe nema osnova, jer je broj obavljenih medicinskih transporta nešto što ne može da se predvidi.

"Ja mislim da treba Helikopterski servis, ali sam imala namjeru da kažem kao jedna ozbiljna kuća, planira troškove svoje na vrijeme, kako se desilo da između prvog i drugog rebalansa se potroši toliko novaca", poručuje Gordana Vidović, poslanik SDS-a.

"Znate da je u zadnjih nekoliko mjeseci helikopterski servis u Modriči reagovao dva puta, prvo je dječak koji je imao moždani udar spašen letom servisa, znači dvije intervencije su bile u opštini iz koje vi dolazite. Definitivno dječiji život vrijedi od tih sredstava koja su praktično i minimalna izdvojena za rad helikopterskog servisa, a koliku korist možemo da imamo svi od njega", rekao je Igor Žunić, poslanik SNSD-a.

Poslanici bi trebalo da raspravljaju i o planovima zaduženja Srpske u 2019. godini, a protiv iznosa od 600 miliona opozicionari su se unaprijed pobunili. 

Ministar Zora Vidović im odgovara da je u pitanju samo okvirna cifra, koja je, u svakom slučaju, manja nego ikad. Na dnevnom redu treće posebne sjednice je i Program ekonomskih reformi od 2019. do 2021. godine, te prijedlog budžeta za iduću godinu, teškog 3,5 milijardi, što je za 168 miliona manje nego ove godine.

Тагови:
  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)