Uživo na ATV-u

Drugostepena presuda Radovanu Karadžiću, reporteri ATV-a u Hagu i Beogradu

07:06, 20.03.2019.
Izvor: ATV
Thumbnail
Drugostepena presuda prvom predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću biće izrečena danas pred Međunarodnim rezidualnim mehanizmom za krivične sudove u Hagu. Izricanje presude iz Haga možete da pratite u direktnom prenosu na programu Alternativne televizije od 14:30 minuta, jer će, kako je najavljeno iz Suda, prenos biti dozvoljen sa 30 minuta zakašnjenja. Na programu ATV-a su i specijali posvećeni drugostepenoj presudi Radovanu Karadžiću.

Reporter ATV-a iz Haga će pratiti sve u vezi sa dešavanjima na presudi prvom predsjedniku RS, a reporter ATV-a iz Beograda donosi reakcije iz Srbije.

Prvi Specijal na programu je od 13 časova. Javljaće se reporteri iz Haga i Beograda,a gosti ATV-a su Dragomir Keserović,svjedok odbrane Radovana Karadžića i Krstan Simić, advokat.

Na programu ATV-a Specijal je i večeras od 19:50. Reporter ATV-a u Beogradu uživo će razgovarati i komentarisati presudu sa Lukom Karadžićem, bratom Radovana Karadžića i Veselinom Šljivančaninom, penzionisanim oficirom JNA i Vojske Jugoslavije, kojeg je Haški tribunal pustio na slobodu nakon odslužena dvije trećine kazne. U Hagu je proveo gotovo osam godina.

Drugostepena presuda Karadžiću biće izrečena nakon što su razmotrene žalbe odbrane i tužilaštva na prvostepenu, kojom ga je 2016. godine Haški tribunal osudio na 40 godina zatvora. 

Izricanje drugostepene presude Karadžiću zakazano je za 14.00 časova, ali će biti prenošeno sa 30 minuta zakašnjenja.

Bilo kakvo snimanje prenosa uživo unutar zgrade Mehanizma strogo je zabranjeno iz, kako se navodi iz Međunarodnog rezidualnog Mehanizma za krivične sudove, "operativnih razloga".

"Obavještavamo vas da će iz operativnih razloga prenos izricanja presude Žalbenog vijeća preko interneta biti emitovan 30 minuta odloženo. Akreditovani predstavnici sredstava javnog informiranja koji žele da snimaju izricanje presude to mogu uraditi iz medijskog centra u zgradi ''World Forum'' ili iz aule zgrade Mehanizma odloženo 30 minuta", saopšteno je iz Međunarodnog rezidualnog Mehanizma za krivične sudove.

Prvostepenom presudom Karadžić je proglašen krivim za "genocid na području Srebrenice 1995. godine", dok je oslobođen optužbi za "genocid u drugim opštinama u BiH tokom 1992. godine". 

Suđenje Karadžiću počelo je u oktobru 2009. godine, a 24. marta 2016. godine donesena je prvostepena presuda, na koju su se žalili i odbrana i tužilaštvo. 

Karadžić je uhapšen u Srbiji 21. jula 2008. godine i 30. jula prebačen u Haški tribunal.