Ekipa ATV-a u Hagu

U susret drugostepenoj presudi: Radovan Karadžić iščekuje odluku suda VIDEO

  • 19.03.2019. 08:39

Drugostepena presuda Radovanu Karadžiću biće donesena 20. marta pred Međunarodnim rezidualnim mehanizmom za krivične sudove u Hagu. Alternativna televizija i ATV portal uživo će prenositi izricanje presude prvom predsjedniku Republike Srpske. Ekipa ATV-a nalazi se u Hagu i donosiće sve informacije sa lica mjesta. Na programu ATV-a prije podne i uveče biće i ATV specijali, emisije posvećene izricanju drugostepene presude.

Prenosićemo sve reakcije iz Republike Srpske i regiona. Reakcije iz Beograda donosi reporterka ATV-a, Tijana Kecman.

Drugostepena presuda Karadžiću biće izrečena nakon što su razmotrene žalbe odbrane i tužilaštva na prvostepenu, kojom ga je 2016. godine Haški tribunal osudio na 40 godina zatvora. 

Pogledajte kompletnu presudu protiv Radovana Karadžića!

Izricanje drugostepene presude Karadžiću zakazano je za 14.00 časova, saopšteno je iz Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove u Hagu. 

Prvostepenom presudom Karadžić je proglašen krivim za "genocid na području Srebrenice 1995. godine", dok je oslobođen optužbi za "genocid u drugim opštinama u BiH tokom 1992. godine". 

Karadžićeva odbrana očekuje da će Mеđunаrоdni rеziduаlni mеhаnizam zа krivičnе sudоvе morati da ozbiljno preispita presudu. U našoj žalbi smo insistirali da drugostepeni sud obrati pažnju na manjkavosti dokaza u predmetu protiv Karadžića - poručuje Goran Petronijević, advokat prvog predsjednika Srpske.

"Ukoliko bude bilo kakvog pravnog i pravilnog odlučivanja, kvalifikacije i sagledavanja dokaza i činjenica koje su se pred Haškim tribunalom u toku postupka mogle vidjeti, mi smo potpuni optimisti da ova presuda mora i može biti mnogo bolja od ove sad - čak i oslobađajuća. Ukoliko budu preovladali elementi političkih razloga kao što je to bilo do sada, onda možemo da se nadamo svemu i svačemu - ali iskreno se nadam da drugačiji vjetrovi duvaju u Haškom tribunalu", kaže Goran Petronijević, advokat Radovana Karadžića.

Pogledajte intervju sa majkom Radovana Karadžića koji je objavljen 2015. godine!

Ako se žalbeno vijeće bude vodilo činjenicama i dokazima - nema razloga da se ne nadamo pozitivnom ishodu, kažu u Republičkom centru za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica.

Ipak, ocjenjuju da je Haški tribunal, koristeći kvalifikaciju krivičnog djela "udruženi zločinački poduhvat", pokušavao da okrivi kompletno vojno-političko rukovodstvo Srpske za sve događaje u BiH devedesetih. 

Radovan Karadžić je uhapšen u Srbiji 21. jula 2008. godine, u Hag je prebačen devet dana kasnije.

Suđenje Karadžiću počelo je u oktobru 2009. godine, a 24. marta 2016. godine donesena je prvostepena presuda, na koju su se žalili i odbrana i tužilaštvo. 

Prvostepenom presudom, Radovan Karadžić je 24. marta 2016. proglašen krivim za zločin u Srebrenici i zločin protiv čovječnosti u BiH. Oslobođen je optužbi za genocid u sedam opština na teritoriji BiH u periodu od 1992. do 1995. godine.

Pogledajte biografiju Radovana Karadžića!

Pogledajte i emisiju "Dosije portret" Alternativne televizije o Radovanu Karadžiću!

Тагови: