Srpski član Predsjedništva BiH

Dodik: Programska deklaracija SDA - program bošnjačke politike

  • 11.11.2019. 13:28

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je danas u Banjaluci da je programska deklaracija SDA suštinski program bošnjačke političke elite jer o ciljevima unitarizacije postoji jasna ili prećutna saglasnost svih bošnjačkih partija.

"Zato je deklaracija SDA nastavak politike Alije Izetbegovića koja je i dovela do rata u BiH. Dokument je neuvijena i jasna namjera da opstanu sve neustavne nadležnosti, da se nastavi sa daljom centralizacijom, poništavanjem dejtonske strukture BiH i faktičkim ukidanjem Republike Srpske", rekao je Dodik u obraćanju na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske.

On je istakao da je jasno da sve ustavne promjene i dopune koje su vršene zakonima nisu formalno-pravno postale dio Ustava BiH, pa je neophodno izvršiti njihovu naknadnu konstitucionalizaciju, budući da takav postupak, jasno propisan Ustavom, nikada nije sproveden ni u jednom slučaju.

"Povoda za ovakvu posebnu sjednicu Narodne skupštine bilo je više, no u posljednjih godinu dana imamo niz političkih događaja koji opominju. Јedan od najalarmantnijih jeste poništavanje volje birača na izborima od prije godinu dana", naveo je Dodik.

On je podsjetio da su formiranje vlasti na nivou BiH nakon izbora 7. oktobra prošle godine nepotrebno blokirali lider SDA Bakir Izetbegović i dva člana izabrana bošnjačkim glasovima u Predsjedništvo BiH - Željko Komšić i Šefik Džaferović, traženjem da bude poslat Godišnji nacionalni program za članstvo u NATO (ANP), čemu se Srpska protivi na osnovu Rezolucije o zaštiti ustavnog poretka i vojnoj neutralnosti koju je 18. oktobra 2017. godine usvojila Narodna skupština.

"Taj fantomski ANP koga nije pripremio nijedan zvanični organ našao se pred članovima Predsjedništva BiH, bez neophodne pripremne verifikacije i procedure na resornoj komisiji ili u Savjetu ministara", podsjetio je Dodik.

On kaže da su uslovljavanja SDA, Komšićevog Demokratskog fronta i drugih bošnjačkih stranaka, uz jasnu saglasnost SDP-a i drugih njihovih partnera iz Federacije BiH, dovela do skoro potpune blokade zajedničkih organa na nivou BiH.

"Kada je riječ o Ustavu BiH, ništa nije promijenjeno, pa je Republika Srpska ustavno, legitimno i legalno donijela Rezoluciju o zaštiti ustavnog poretka i vojnoj neutralnosti", podsjetio je Dodik.

On je naglasio da je potreban jasan stav o NATO paktu i politici koju je sprovodio tokom ratova u Јugoslaviji, a pogotovo bombardovanja Srpske tokom 1995. godine i Srbije 1999.

OČIGLEDNA KRŠENJA DEJTONSKOG SPORAZUMA

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da su kršenja međunarodnog Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH kao njegovog Aneksa četiri očigledna.

"Zato smo ih ponavljali u brojnim dokumentima i Narodne skupštine i Vlade i predsjednika Republike Srpske", rekao je Dodik na posebnoj sjednici parlamenta Srpske.

On je istakao da ništa od toga nije uticalo na promjenu politike i stanja u BiH, te da je došlo vrijeme da se to pitanje mora sistemski rješavati, jer odgađanje nosi još veće opasnosti.

"Iz faze opiranja pritiscima Republika Srpska mora preći na aktivno djelovanje u ostvarivanju svoje ustavne pozicije", naglasio je Dodik.

Podsjetivši da se iduće godine navršava 25 godina od zaključivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, Dodik je naglasio da su te godine pojeli stranci, ispunjavajući zahtjeve bošnjačke strane za unitarizaciju BiH, suprotno Ustavu BiH.

"Ne smije se dozvoliti nastavak takve agonije, koja BiH vodi nepovratno u raspad, više faktički, nego formalni", kaže Dodik.

On je ponovio da je za nivo BiH karakteristično da stoji u mjestu, nema inicijativa za razvoj ekonomije i infrastrukture, vizije, niti odgovornosti.

"Ne treba tragati za izgubljenim vremenom, nego odgovorno, u skladu sa Dejtonskim sporazumom, preduzimati korake za razvoj Republike Srpske i dejtonske BiH, sarađujući sa svima koji to žele", rekao je Dodik.

On je naglasio da je Ustavom BiH, njegovim članom 3.3.b. regulisano da "opšti principi međunarodnog prava predstavljaju integralni dio prava BiH".

"To je dodatno razrađeno tačkama sedam i osam Aneksa jedan na Aneks četiri, koji je Ustav BiH, prema kojem se u BiH neposredno primjenjuju i dva dokumenta - Međunarodni pakt o građanskim i političkim pravima i Međunarodni pakt o ekonomskim, socijalnim i kulturnim pravima, koji garantuju pravo svih naroda na samoopredjeljenje", precizirao je Dodik.

Prema tumačenjima akata međunarodnog prava, kaže Dodik, "otcjepljenje kao krajnji vid stvaranja vlastite države mogu imati samo narodi koji trpe diskriminaciju, odricanje prava na predstavničku vladu i samo ukoliko je diskriminaciono ponašanje toliko prodorno, razgranato i sistematsko da konkretno ugrožava opstanak takvih naroda i gdje ne postoji jaka verovatnoća da će se diskriminacija okončati".

"Republika Srpska koja je, kao država srpskog naroda i drugih koji tu žive, svoju državnost - teritoriju, vlast, stanovništvo - unijela u Dejtonski sporazum, konstantno trpi diskriminaciju nepravnim djelovanjem OHR-a i Ustavnog suda BiH", istakao je Dodik.

On je upozorio da su Srpskoj sistematski kršena prava koja ima po Ustavu BiH - otimane nadležnosti i formirane institucije u korist BiH, i to bez ustavnog osnova. 

SRPSKA NEMA PRAVO DA ODUSTANE OD AUTONOMIJE

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik istakao je da Republika Srpska nema pravo da odustane od svoje autonomije, državnosti i samostalnosti koje su potvrđene Dejtonskim mirovnim sporazumom.

"Danas poslije skoro 25 godina od njihovog zaključenja Republika Srpska ima obavezu da očuva svoja prava iz međunarodnog ugovora", rekao je Dodik na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske.

On je naglasio da Narodna skupština Republike Srpske, kao najviše zakonodavno tijelo sastavljeno od legitimnih predstavnika naroda koji živi u Srpskoj, u svojim rukama ima sve što je potrebno da bi se vratila u okvire izvornog Dejtona.

"Republika Srpska to može ostvariti novim Ustavom Republike Srpske, a u skladu sa Ustavom BiH - prepisujući odredbu člana 3.1. Ustava BiH. Drugi stav istog člana već je napisan u Ustavu Republike Srpske - član 3. /amandman 56/", precizirao je Dodik.

On je naglasio da će se ovo vrijeme pamtiti po tome šta je ostvareno, a ne po tome "kakvim smo pritiscima i ucjenama bili izloženi da odustanemo od svojih prava".

"Da smo se predali u brojnim situacijama u godinama poslije rata ili da nismo odabrali pravi put, bila bi poništena državnost Republike Srpske", rekao je Dodik.

On je napomenuo da su stavovi i potezi koje je Srpska povlačila bili prilagođeni vremenu i snazi koju je tada imala.

"Dočekali smo vrijeme kada međunarodno pravo ponovo dobija na značaju i ono što je zapisano u Dejtonskom sporazumu. Zato danas otvoreno i odgovorno raspravljamo o kršenju Dejtonskog sporazuma i posljedicama koji i sada prijete da obesmisle Republiku Srpsku", rekao je Dodik.

On ističe da su prošla vremena kada su visoki predstavnici ispunjavali zahtjeve samo jedne strane u BiH, te da su stavovi Srpske jasni i odavno poznati, a to su - zalaganje za mir, poštovanje demokratije kroz izbornu volju, ponos i ljubav za Republiku Srpsku, ostvarivanje njenog suvereniteta i autonomije potvrđenih Dejtonskim sporazumom i Ustavom BiH kao pravo na slobodu.

Dodik smatra da je današnja antidejtonska BiH na nepovratnom putu raspada voljom i djelima bošnjačkih struktura potpomaganih dijelom međunarodne zajednice, ponajviše njihovih diplomatskih predstavnika na službi u Sarajevu.

POKAZATI PUNO JEDINSTVO

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik pozvao je na jedinstvo poslanike na posebnoj sjednici Narodne skupštine Repbulike Srpske o Informaciji o neustavnoj transformaciji dejtonske strukture BiH i uticaju na položaj i prava Republike Srpske.

"Na ovim prostorima protutnjali su i fašizam i monarhizam i boljševizam i protektorat, samo su pripadništvo narodu i patriotizam ostali konstanta", rekao je Dodik u obraćanju u Narodnoj skupštini.

On kaže da su antidejtonska struktura i status kvo najvažniji bošnjački cilj, kao osnov za čekanje nove prilike za degradiranje Republike Srpske, Srba i njihovih prava, a kako to izgleda vidi se i na majorizaciji Hrvata.

"Međunarodni predstavnici su ovdje jaki i uspješni samo onoliko koliko im mi damo tu snagu. Jasno je da imaju svoje interese, ali mora biti jasno da to uvijek nisu i naši interesi", napomenuo je Dodik.

On kaže da je zato došlo vrijeme da se uradi ono što može, odnosno da se jasno i nedvosmileno kaže da će biti branjena prava garantovana Dejtonskim sporazumom, da nikada neće biti prihvaćeno da je nametanje rješenja, bilo politički i pravno, ispravno.

"Ako pristanemo na nepravdu i nepravo, onda se ta nepravda nije ni desila, a nepravo će postati pravo", zaključio je Dodik.

Pročitajte i:

Puca PDP, formira se PDP 1999, sutra osnivačka skupština

Neradna nedjelja uskoro stvarnost za trgovce u Srpskoj?

'Ja ću izaći iz zatvora kad-tad, ali ti iz groba nikada nećeš'

Do sada 11 osumnjičenih za namještanje fudbalskih utakmica

Snimljena opasna vožnja koja je dovela do nesreće

Nema više moga srca i moje duše, nestalo je moje sve!

Natalijina ramonda - simbol iskušenja i vaskrsnuća Srbije

Ana i Bastian sa sinovima napuštaju SAD

Žene rođene u ovim horoskopskim znakovima su najvjernije

Andreana Čekić progovorila o sukobu sa vjerenikom

Estrada uz starog vuka: Bori Drljači nakon operacije raka riječi podrške

Pet savjeta kako da raširite obuću

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.