FRIZIRANJE ILI ISTINA?

Kako Hrvatska ima dobru epidemiološku sliku i pored 660.000 stranaca u državi

18:29, 11.08.2020.
Izvor: Index.hr
Epidemiološka situacija u Hrvatskoj iznenađujuće je povoljna ako se uzme u obzir činjenica da su se bez ozbiljnijih restrikcija otvorili za stotine hiljada turista iz cijelog svijeta. Stručnjaci objašnjavaju šta je razlog dobrim rezultatima.

Trenutno se u ovoj državi nalazi više od 830.000 turista od kojih je najmanje 660.000 stranih. Najbrojniji su Nijemci, Slovenci, Austrijanci i Česi, a u Hrvatsku bez pregleda i karantina mogu ulaziti čak i turisti iz zemalja poput SAD-a u kojem pandemija još uvijek ne posustaje, piše Index.hr.

Od početka 2020. godine do augusta u Hrvatskoj je ostvareno otprilike 5,2 miliona dolazaka i 33,6 miliona noćenja od čega su strani turisti ostvarili 4,2 miliona dolazaka i 27 miliona noćenja.

Ovakvim rezultatima trebali bi svi biti zadovoljni. Ali, neki s razlogom postavljaju pitanje jesu li epidemiološki podaci Hrvatske vjerodostojni ili su frizirani zbog turističke sezone?

Na rezultate se može uticati na različite načine, tako npr. hrvatski zdravstveni sistem mogao bi testirati malo ljudi pa bi broj novozaraženih zbog toga mogao biti nizak.

Jedno od logičnih objašnjenja za iznenađujuće povoljne hrvatske epidemiološke podatke moglo bi biti to što Hrvatska provodi relativno malen broj testiranja u odnosu na broj stanovnika.

Taj problem adresirao se još od početka pandemije, a na tom tragu su bile i učestale kritike predsjednika Srbije Aleksandra Vučića koji je u više navrata izjavio kako bi i Srbija imala značajno manje zaraženih kada bi testirala tako malo kao što testira Hrvatska.

Ukupno je Hrvatska od početka pandemije testirala 129.379 ljudi, a ukupno pozitivnih je 5.649. Iz toga proizlazi da je udio pozitivnih na ukupan broj testiranja oko 4,7 posto što predstavlja relativno visok postotak koji je iznad evropskog prosjeka. 

Pročelnik Katedre za javno zdravstvo i voditelj Centra za globalno zdravlje Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Splitu Ozren Polašek smatra da Hrvatska ima vrlo dobru situaciju i da je sve poprilično pod nadzorom.

"U konačnici treba gledati mortalitet. Dok god nam on ne divlja, znači da imamo situaciju pod kontrolom čak i s nižim brojem testova, što predstavlja značajno manje finansijsko opterećenje za zdravstveni sistem. Trenutno smo u nekoj optimalnoj tački kada gledamo broj testiranja u odnosu na nekontrolisane ishode bolesti", kazao je.

Hrvatska za sada dobro stoji i po broju hospitalizovanih i smrtnih slučajeva. Do sada je ukupno umrlo 158 oboljelih. S 38,24 prijavljena smrtna slučaja na milion stanovnika, Hrvatska je jedna od najuspješnijih u borbi s COVID-om 19 u Evropi.

Jedno od mogućih objašnjenja zašto Hrvatska nema više oboljelih trebalo bi svakako potražiti u činjenici da danas obolijeva značajno više mladih, uglavnom po raznim klubovima i druženjima. A kako mladi uglavnom imaju blaže simptome, rjeđe će se testirati.

Kada je riječ o zaraženim turistima, za očekivati je da će se oni nerado testirati dok su na ljetovanju, u stranoj zemlji. Ako su još u pitanju mladi strani turisti, velika je vjerovatnost da se neće testirati ni u Hrvatskoj, niti po povratku kući. Osim ako ne moraju, kao što će morati u Njemačkoj. Mnogi će preboljeti COVID-19 na nogama, kao što bi preboljeli prehladu ili gripu, barem za vrijeme dok su na odmoru. Odlazak na testiranje u stranoj zemlji za sve je neželjena komplikacija, osim ako su simptomi ozbiljni.

Epidemiolog Branko Kolarić sa Sveučilišta u Rijeci kaže da je vrlo plauzibilno da Hrvatska ima više zaraženih nego što je registrovano, a smatra da doprinos turizma u tome treba mjeriti u lokalnom stanovništvu.

"Mi bismo mogli utvrditi imamo li problem s turizmom ako pratimo imamo li značajno povećanje broja zaraženih među našom populacijom u turističkim središtima", kaže Kolarić.

>>Pročitajte još<<

Najbolji sportisti i ljekari na listi SNSD-a za Banjaluku

Ko je Putinova kćerka koja je testirala vakcinu na sebi?

Pada broj zaraženih u Republici Srpskoj

Neko postavio sajlu na stazu za motocikliste, mladić zapeo i poginuo

"Deda je prije pola vijeka rekao, ne brinite za papire, Simovići su pošteni ljudi": Strahinja se 2020. godine i lično uvjerio u to 

"Ko ste vi? Izađite ili ću pozvati policiju": A onda je iznenada došao on

Danilo Lazović: "Kako će se zvati? Nek' se zove Srpska!"

Direktor bolnice o smrti mladog ljekara: Nije bio pozitivan na koronu

Ima li smisla kupovati polovnjak sa ogromnom kilometražom?

Vic dana: Znaš kakav mi je vic Fata ispričala