Nakon puštanja na slobodu

Edin Gačić u Banjaluci odbio preporuku za liječenje

  • 11.02.2019. 12:07

Slučaj Edina Gačića kao i informacije o njegovom zdravstvenopm stanju bile su dostupne nadležnim inesitucijam i prije posljednja dva ubistva koja je počinio u Konjicu i Sarajevu. Banjalučki centar za Socijalni rad dobio je dopis od KPZ Bihać o slučaju "Gačić" ,a odmah nakon toga su adekvatno reagovali na dostupne informacije.

Edin Gačić podigao je na noge policiju u Federaciji BiH nakon što je ubio svog komšiju, a zatim i policajca.

Iz Centra za Socijalni rad Banjaluka navode da su o Gačićevom puštanju na slobodu od strane KPZ Bihać  službeno obaviješteni 06.07.2017.god te da je navedeno da će Gačić, sa mjestom prebivališta u Banjaluci, biti pušten 27.07. iste godine. 

S obzirom na njegovu prethodnu kriminalnu aktivnost i stanje mentalnog zdravlja bilo je evidentno da je riječ o visoko rizičnoj osobi, primarno u bezbjednosnom smislu, navode iz Centra.

"Centar je imenovao stručni tim koji je istog dana pokrenuo niz inicijativa, usmenih i pismenih, prema Ministarstvu unutrašnjih poslova i Klinici za psihijatriju. U skladu sa odgovorom nadležnog psihijatra u kojem se navodi da citiramo "Klinika za psihijatriju Banjaluka nema uslova za liječenje ovakvih lica.Jedina ustanova na području BiH koja se bavi tretmanom ovakvih lica je Zavod za forenzičku psihijatriju u Sokocu", već sutradan smo preduzeli nove aktivnosti", navodi se u odgovoru Centra za Socijalni rad Banjaluka na upit ATV-a o mjerama i radnjama koje su preduzeli.

Kako dalje navode, nakon sastanka sa službenicima Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite i Ministarstva pravde RS zaključeno je da se inicira Edinov nastavak liječenja u Sokocu. 

"Budući da je tada, Edin još uvijek bio na izdržavanju kazne, u korespondenciji sa Federalnim ministarstvom pravde smo dobili odgovor da je upućivanje na liječenje u Sokolac, isključivo u nadležnosti sudova", navode za ATV iz banjalučkog Centra za socijalni rad.

"Nakon svega što je preduzeto, evidentna je bila činjenica da se bez "novog događaja" neće nastaviti Edinovo liječenje, iako je to bilo nužno i prijeko potrebno. U dopisu KPZ Bihać je između ostalo naznačeno da je svojevremeno pobjegao iz zatvorenog "odjela forenzike" u koji ni nakon hapšenja nije vraćen. Jasan odgovor na pitanje "zbog čega?", nismo dobili. Traženu medicinsku dokumentaciju o stanju njegovog mentalnog zdravlja takođe nismo dobili, pod izgovorom da oni to ne dostavljaju", kažu za ATV iz Centra za socijalni rad Banjaluka.

Dalje navode da je Edin Gačić u Banjaluku došao 26.07.2017.godine te je u pratnji Policije i stručnog radnika Centra došao na prvi razgovor, od kada je i započet intenzivan rad s njim. 

Tretiran je kao sve ostale slobodne osobe, koje su izašle sa izdržavanja zatvorske kazne, prema odredbama Zakona o socijalnoj zaštiti, kažu u banjalučkom Centru. 

"U podršci Centra je bio do decembra mjeseca 2017.godine, za koje vrijeme je bio korisnik mnogih usluga i prava: od zbrinjavanja, gotovo svakodnevnog savjetodavnog rada, jednokratnih novčanih pomoći, pomoći u hrani do podrške u adaptaciji i integraciji u sredinu u koju se vratio. To je podrazumijevalo direktan rad sa Edinom, njegovim srodnicima i komšijama, kao i iznalaženje mogućnosti uključivanja u neki "društveno koristan rad"", pojašnjavaju u Centru za socijalni rad.

Gačić je i volontirao u jednoj nevladinoj organizaciji tri mjeseca, a  dok je boravio u Banjaluci vratio je prijaratnu imovinu, porodični stan.

Iz Centra za Socijalni rad banjaluka kažu da su Gačiću  tokom razgovora navodili sve mogućnosti za pomoć, te da mu je rečeno da može doboto popdršku u liječenju, što je on, navode, energično odbijao tvrdeći da je oduvijek bio zdrav, i fizički i mentalno. 

"Posljednji mjesec dana nam se obraćao rjeđe (jednom sedmično), a i kad bi došao djelovao je zadovoljno, naglašavajući da je prilično samostalan u svakom smislu. Nakon prodaje stana, predočio nam je svoje planove o selidbi i zahvalio se na "profesionalnom odnosu i ukazanoj pomoći"", kažu za ATV u banjalučkom Centru za socijalni rad Banjaluka.

Gačić je odležao dvije trećine dvadesetogodišnje zatvorke kazne za ubistvo majke i saborca, a potom se našao na slobodi. Bio je pripadnik odreda EL mudžhid i to prema pisanju pojedinih medija od  septemba do decembra 1995 godine. 
 

Тагови: