Suljo Hanić

Pripadnik Oružanih snaga na Božić veličao Orićeve zločine nad Srbima u Kravici

  • 10.01.2020. 10:17

Pripadnik Oružanih snaga BiH Suljo Hanić na Božić, 7. januara, objavio je na svom "Fejsbuk" profilu pjesmu "Ko na Božić u Kravicu dođe" koja veliča komandanta takozvane Armije BiH u Srebrenici Nasera Orića i ubistva Srba u srpskom selu Kravica 1993. godine.

"Ej ko na Božić u Kravicu dođe, Naser Orić - nije Karađorđe. A kad vidješe sa svih strana puca, stadoše im u grudima srca... Nema više gnijezda dušmanskoga, baš na Božić ogrijala Boga. Mjesto popa što sveti vodicu, došetao Naser u Kravicu", riječi su, između ostalog, pjesme koju je objavio Hanić.

Ovo nije prvi put da Hanić iznosi ovakve stavove ili ih javno podržava na društvenim mrežama.

Na Božić 1993. godine muslimanske snage pod komandom Orića upale su u Kravicu i ubile 49 Srba, ranile 80 srpskih civila i vojnika, a sedam ih je nestalo, od kojih pet još nije pronađeno.

Na Božić je selo opljačkano i zapaljeno je 688 srpskih kuća na širem području Kravice. Uništeno je oko 2.000 pomoćnih i 27 društvenih objekata.

Oko 1.000 stanovnika ostalo je bez domova u jednom danu i kroz smetove se probilo prema Drini, izbjegavši sigurnu smrt prelaskom u Srbiju.

Bez jednog ili oba roditelja ostalo je 101 dijete.

Ni optužnicom prema kojoj je suđeno Naseru Oriću u Sudu BiH nije bio obuhvaćen zločin u Kravici, kao ni ostali počinjeni nad Srbima u Srednjem Podrinju.

Tonka Milošević iz Kravice, kojoj je ubijeno više članova porodice, rekla je ranije da teško može da opiše kako je izgledalo božićno jutro u Kravici 1993. godine.

"Pucalo je sa svih strana. Nekako se formirao zbjeg i krenuli smo kroz smetove prema Drini. Bilo je i ranjenih i djece u koloni koja se sporo kretala, ali smo nekako prešli brda i stigli do Drine odakle smo evakuisani u Srbiju i tako se spasili", prisjeća se Miloševićeva.

Radmila Nikolić, koja je izgubila supruga, brata i još deset članova porodice u Kravici prije 26 godina, prisjeća se napada na ovo selo.

Ona kaže da se pucalo sa svih strana i da su muslimanski vojnici, kada su vidjeli da grupe civila bježe, dobili naredbu da obustave pucnjavu i štede municiju i da civile hvataju žive i kolju.

Nikolićeva je naglasila da su članovi porodica ubijenih Srba izgubili povjerenje u rad pravosuđa BiH.

"Dosta je igre sa našim strpljenjem. Takvo pravosuđe nam ne treba i treba ga ukinuti, a zločince će stići Božija kazna", poručila je Nikolićeva.

Pročitajte još:

Muškarac prerezao sebi vrat pred očima prolaznika

Pripadnici SIPA-e uhapsili Marka Trifkovića

Prevrnuo se pa eksplodirao kamion pun vina i sokova, vozač iskočio iz kabine da se spasi

Pijan vozilom usmrtio majku i njenu kćerkicu

Zbog pucnjave uhapšena jedna osoba

Malčanski berberin iza rešetaka "miran kao bubica": Zvijer jede, spava i šeta spuštene glave

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.