Kako da znamo da li je kilometraža na automobilu vraćena?

13:36, 20.06.2019.
Thumbnail
Ovo je najveći problem kod svih onih koji kupuju polovan automobil. Svi oni koji žele da kupe polovan automobil prvo gledaju koliko je kilometara automobil prešao. Kilometraža govori o tome koliko je automobil korišćen, šta na njemu treba da se mijenja i generalno utiče na cijenu.

Kako da znamo da li je kilometraža na automobilu vraćena? Ovo je najveći problem kod svih onih koji kupuju polovan automobil. Kilometraža govori o tome koliko je automobil korišćen, šta na njemu treba da se mijenja i generalno utiče na cijenu.

Međutim, problem se javlja što se odometri koji bilježe pređenu kilometražu vrlo lako koriguju, pa prodavci automobila lako mogu da skinu 100 ili 200 hiljada kilometara kao od šale i da vi to ne primjetite.

Ne postoji sistem kojim bi se sa sigurnošću moglo utvrditi koliko je na automobilu vraćena kilometraža, ali postoje načini da provjerite da li je kilometraža lažna.

Stvar koja će vam najviše ukazati na to da li je kilometraža vraćanja jeste stanje enterijera vozila. Enterijer ne smije da bude pohaban i da ukazuje na dugotrajno voženje ako je kilometraža mala.

Ako primjetite da je volan oguljen, da su dugmići na kontrlonoj tabli izlizani, da su papučice gasa, kočnice i kvačila izlizane i da su sjedišta pohabana i dotrajala, onda je to jasan znak da je automobil koji gledate prešao dosta kilometara i da mu je kilometraža korigovana.

Takođe, nije dobro ni ako je sve u savršenom stanju, jer to može značiti da se prodavac "potrudio" i zamijenio dijelove enterijera koji se najbrže habaju.

"Čim vidiš da automobil ima manje od 160.000 kilometara, a da je stariji od tri godine, gotovo je sigurno da ja kilometraža lažna." - jedan je od savjeta iskusnijih ljudi iz auto svijeta.

Veoma je jednostavno manipulisati podacima sa kontrolne table jer su i softveri, ali i uređaji za mehaničko vraćanje analognih kilometar-satova poprilično rasprostranjeni. Koliko su prevare sa kilometražom učestale, najbolje govori činjenica da se na velikom broju internet foruma već godinama raspravlja o tome koji su softveri najpogodniji za vraćanje brojki.

Za neke marke postoji tzv. elektronska istorija, pa se za samo nekoliko sekundi može preko računara provjeriti da li je ponuđeni automobil servisiran u ovlaštenim servisima i koliko je otprilike mogao preći kilometara na osnovu godišta. To posebno važi za automobile uvezene iz Njemačke.

Najjednostavnije je da od prodavača tražite broj šasije i u servisu na osnovu tog broja provjerite podatke o kilometraži, kao i o mijenjanim dijelovima. Sa druge strane, od kilometraže može biti važnije znati da li je automobil redovno servisiran, da li je vožen u gradskim uslovima, u privatne ili službene svrhe.

Kada neko kupuje polovan auto, treba sputati želju za tim da što prije kupi prevozno sredstvo i treba uključiti mozak. Prosečan dizelaš u EU, godišnje pređe 35,000 – 40,000 km. Dakle, uzmete broj godina automobila i pomnožite sa 40,000 km, i tako možete dobiti neku približnu maksimalnu vrednost. To treba pomnožiti sa godinama starosti i eto okvirne kilometraže.Naravno morate uzeti u obzir da sva vozila koja se importiraju u našu državu dolaze od strane velikh lizing kuća, a to su uglavnom vozila koja su se koristila u poslovne svrhe.

Kod polovnjaka koji su prešli 100.000 kilometara i više treba obratiti pažnju na to da li su zamijenjeni osnovni potrošni dijelovi, poput kočnica i diskova. Prva stvar koju treba promijeniti nakon kupovine polovnjaka jeste zupčasti remen, koji nije jeftin, ali se uvijek ispostavi kao pravo ulaganje. Takođe, preporučuje se zamjena ulja i filtera.

Podignite uvijek tapacirung u gepeku, ne žurite, opipajte rukom lim, gdje god je to moguće. Napravite dužu probnu vožnju, i naravno provjerite stanje trapa, upravljača, elektronike, pneumatika. Kilometraža jeste bitna, ali može vam se desiti da kupite auto sa realnih 140,000 km, i da je motor za generalnu, iako ima servisnu knjižicu (originalnu), a da onaj sa 300,000 km radi dobro, i lijepo. Prosto, mnogo faktora utiče na stanje motora, automobila. Mnogo zavisi od vlasnika, kako je čuvao automobil, koliko ga je redovno održavao, i gde ga je vozio, ovdje, ili recimo Njemačkoj ili Austriji.

Dobar servis vam može procijeniti okvirno da li je motor dobar ili ne. Dakle slušajte majstora, ljude u servisu, a kilometražu ostavite po strani. Nikada ne žurite sa kupovinom, i kupujte automobil od vlasnika. Savjet zlata vreijdan je: koliko gledate automobil toliko gledajte i vlasnika i ne ustručavajte se da pitate sve ono što vas zanima.

Napomena, obratite i pažnju na to koliko su stare gume na automobilu, jer današnje gume nakon oko sedam godina gube svojstva. Kako odrediti starost guma pogledajte ovdje!