Može prouzrokovati probleme u komunikaciji

Magnetna oluja danas bi mogla da pogodi Zemlju

12:42, 28.09.2019.
Izvor: Sputnjik
Magnetna oluja danas bi mogla da pogodi Zemlju, saopštila je laboratorija za rendgensku astronomiju Instituta za fiziku Ruske akademije nauka.

Prema laboratorijskoj prognozi, vjerovatnoća da će oluja danas pogoditi Zemlju procjenjuje se na 40 odsto.

Obično su magnetne oluje izazvane erupcijama na Suncu, što dovodi do intenzivnog oslobađanja energije iz Sunčeve atmosfere. Fotoni solarne erupcije stižu do Zemlje za oko osam i po minuta, a plazma oblaci stižu do naše planete za dva ili tri dana nakon erupcije, prenosi Sputnjik.

Ovi oblaci plazme dovode do geomagnetnih oluja, odnosno do poremećaja Zemljinog geomagnetnog polja.

Oni utiču na mnoga područja ljudske aktivnosti i mogu prouzrokovati probleme u komunikacijskim i navigacionim sistemima svemirskih letelica, pa čak mogu dovesti i do ozbiljnih oštećenja energetskih sistema.

Početkom septembra 2019. godine zabilježena je najmoćnija magnetna oluja posljednjih mjeseci, koja je trajala više od jednog dana. To je uzrokovano povećanjem brzine solarnog vetra u orbiti u blizini Zemlje, što je dovelo do neznatne destabilizacije magnetnog polja naše planete.

– Magnetne oluje utiču na zdravlje ljudi, posebno onih koji su osjetljivi na vremenske prilike. Ali generalno, ovi efekti nisu alarmantni, tako da većina ljudi ne treba da se boji – rekla je Nana Pogosova, zamjenik direktora Nacionalnog kardiološkog centra ruskog Ministarstva zdravlja.

Precizirala je da psihološka komponenta igra važnu ulogu. Ako osoba očekuje kataklizme, koncentriše se na to i brine, to sve doprinosi destabilizaciji zdravstvenog stanja.

Isto tako, osobe koje pate od hroničnih bolesti treba da se pridržavaju preporuka ljekara, uzimaju svoju terapiju, objasnila je ona.

– Pored toga, osobe sa kardiovaskularnim bolestima moraju da kontrolišu krvni pritisak, mjere ga i drže pod kontrolom – zaključila je Pogosova.

Pročitajte još:

Stravična saobraćajka: Automobil završio na krovu, poginula žena

Minut ćutanja za Žaka Širaka: Srbi zviždali i uzvikivali "terorista"

Uhapšena dva lica zbog napada na portal "Radio Sarajevo"

Ubijala je sa mnom, a i mene i muža varala je s drugim muškarcima

Deliću određen jednomjesečni pritvor

Italijanski humanitarac poručio mladoj Šveđanki: Srpskoj djeci sa Kosova je ukradeno djetinjstvo