Novi papomobil je jedan od najpopularnijih terenaca na Balkanu!

13:04, 02.12.2019.
Thumbnail
Da ni poglavar Rimokatoličke crkve nije imun na "SUV groznicu" pokazuje njegov najnoviji potez. Papa Franjo je, naime izabrao popularni terenac Dacia Duster za svoj najnoviji papomobil.

Rimski pontifeks za to nije morao da plati, a ni da ide od salona da bi ga izabrao, budući da je rumunski proizvođač Duster Popemobile poklonio Vatikanu.

Uzevši za osnovu standardni Duster druge generacije, razvojni centar Dacia-e je udružio snage sa karoseristima iz firme Romturingia, kako bi preradili konstrukciju krova i postavili staklenu kabinu koja može i da se ukoloni.

Kompletna karoserija je spuštena za oko tri centimetra, kako bi se lakše ulazilo i izlazilo iz vozila. U zadnjem dijelu prepravljenog vozila ugrađena je namjenski napravljena komforna zadnja klupa za papu, kao dodantni rukohvati i dodatni nasloni.

Dacia, međutim, još uvijek nije objavila potpune tehničke specifikacije vozila, kao ni fotografije njegovog enterijera.

Ipak, budući da je riječ o modelu sa pogonom na sva četiri točka, u pitanju je najvjerovatnije jedna od dvije mogućnosti: Duster Popemobile pokreće ili turbo motor od 1,4 litra i 130KS ili 1,5-litarski turbodizel snage 115 konja.

Vatikan je do sada kao papomobil koristio dosta različitih vozila, među kojima i Fiatov terenac Campagnola kao i značajno modifikovan Mercedes-Benz M klase, prve generacije.

Inače, papa Franja je do sada insistirao na upotrebi nešto skromnijih vozila, kao što su Jeep Wrangler i Fiat 500L, a nedavno je na poklon od prijatelja sveštenika dobio Renault 4 GTL iz 1984. godine, koji povremeno sam vozi po Vatikanu.

Vrijedi napomenuti da je prema pisanju portala Automobili.ba Dacia Duster prošle godine bio peti najprodavaniji automobili u BiH.

Telegraf/Nezavisne

 

Pročitajte još:

Četiri godine neizvjesnosti, kćerka nestala ali je majka i dalje čeka

Djevojka vozilom uletjela u izlog prodavnice bijele tehnike

Uhapšen muškarac osumnjičen da je upucao lovca u ataru

Pronađena Ema, obistinile se slutnje roditelja

Trener Dinama izbačen iz aviona, reagovala i policija

Ubijen trogodišnji sin poslanika u Ukrajini

Povrijeđene iz smrskanog automobila izvlačili vatrogasci

Bludni hirurg bacio bombu na ulicu: U ordinaciji snimao porniće s pacijentkinjama!

Sumnja se da je otrovan: Rajko (21) nakon izlaska iz zatvora preminuo u bolnici