Zvizdić zgrožen porukama iz Čapljine

12:10, 13.02.2018.
Thumbnail

Predsjedavajući Savjeta ministara Denis Zvizidć izrazio je zabrinutost i zgroženost zbog "poruka mržnje i etničke i vjerske diskriminacije koje su poslali pojedini ostrašćeni građani Čapljine tokom manifestacije Velike maškare" i zatražio sankcije za odgovorne.

Iz Savjeta ministara saopšteno je da Zvizdić smatra da morbidni prikaz u Čapljini predstavlja nedopustiv akt koji vrijeđa žrtve, ruši dostojanstvo pojedinca i podstiče strah.

"U vremenu kada treba da težimo civilizacijskim vrijednostima koje su ugrađene i u evropsku konvenciju o ljudskim pravima i koje najjasnije osuđuju diskriminisanje po bilo kojoj osnovi, ovakvo ponašanje pojedinaca koji vrijeđaju dostojanstvo drugih i veličaju presuđene ratne zločince, predstavlja drzak, necivilizovan i zlokoban postupak", naveo je Zvizdić.

Predsjedavajući Savjeta ministara istakao je da očekuje od nadležnih institucija da u skladu sa zakonskim procedurama preduzmu sve potrebne radnje "kako bi se zaustavile i sankcionisale ovakve demonstracije ideološke, nacionalne i vjerske mržnje".

Tokom Velikih maškara - Karneval festa u Čapljini 11. februara jedna od atrakcija bio je tabut /mrtvački sanduk kod islamskih vjernika/, karikatura Željka Komšića, zastava BiH, te nišan na kojem je stajalo ime Željko K.

Sanduk su okruživali "partizani" sa zelenim maramama, jedan "ustaša" i "imam", što predstavlja aluziju na kandidaturu lidera DF-a Željka Komšića za člana Predsjedništva BiH.

Na karnevalu je bila i lutka koja podsjeća na sudiju Haškog tribunala Karmela Agiusa. Karnevalske lutke po običaju predstavljaju simbole onoga "lošeg" i na kraju festivala one budu zapaljene.

(Srna)