Zvizdić o novom prijedlogu Zakona o akcizama

14:31, 03.10.2017.
Thumbnail

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić oglasio se povodom novog prijedloga Zakona o akcizama, poručivši da sva novoprikupljena sredstva bi trebalo da budu usmjerena isključivo u izgradnju autoputeva.

"U vezi sa najavljenim nastavkom sjednice Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje na kojoj se očekuje usvajanje prijedloga Zakona o akcizama koji će biti upućen prema Savjetu ministara BiH, pozivam članove Upravnog odbora, posebno predstavnike entiteta, da postignu saglasnost o tekstu Zakona koji će sadržavati potreban nivo transparentnosti i jasno definisanu namjenu sredstava", poručio je Zvizdić.

Iz svih dosadašnjih javnih istupa nosilaca zakonodavne i izvršne vlasti, kao i brojnih predstavnika privredne i akademske zajednice, evidentno je da sredstva koja će biti prikupljena od povećanja akciza na gorivo moraju biti isključivo namijenjena i usmjerena na izgradnju autocesta i cesta u Bosni i Hercegovini.

"Jedino tako definisana namjena sredstava, stvara potrebnu pretpostavku i otvara realne mogućnosti za usvajanje zakona. Akcize su pokrenute zbog izgradnje autocesta i cesta, s namjerom pokretanja novog investicionog ciklusa, povećanja ukupne konkurentnost i stvaranja mogućnosti za otvaranje novih radnih mjesta. Zbog toga, svi istinski zagovornici novih investicija u sektoru cestogradnje, očekuju da Zakon o akcizama bude odraz takvih razvojnih ideja i planova", ističe predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić.

(Zvizdić)