Zvizdić: Ne postoji nijedan akt kojim je pokrenuto pitanje Kosova

21:41, 17.11.2017.
Thumbnail

Ne postoji nijedan akt u BiH kojim je pokrenuto pitanje priznanja /samoproglašenog/ Kosova da bi na bazi njega Srbija mogla na ovakav način reagovati, izjavio je danas novinarima u Sarajevu predsjedavajući Savjeta ministara Denis Zvizdić.

"Postoje brojne zemlje kao što je BiH koje nisu priznale Kosovo. Ali su našle različite modele da olakšaju život građanima jedne i druge zemlje da se olakša vizni režim i to je ono na čemu BiH insistira - da olakšamo da naši privrednici mogu lakše dobiti vize i napraviti jače ekonomske veze", rekao je Zvizdić.

On je istakao da se zbog rigidnog viznog režima BiH sa /samoproglašenim/ Kosovom, gubi najmanje 50 miliona KM na godišnjem nivou na mogućnosti izvoza.

Predsjedavajući Savjeta ministara naglasio je da bi svi na zapadnom Balkanu trebalo da rade na jačanju međusobne saradnje, poštovanju i uvažavanju teritorijalnog integriteta i međunarodnopravnog subjektiviteta svake od zemalja, te projektima pomirenja jačanja povjerenja.

Komentarišući najavu SBB-a o povlačenju iz vladajuće koalicije, odnosno ostavki na ministarska mjesta u federalnoj Vladi i Savjetu ministara, Zvizdić je rekao da mu nije jasno zašto samo sa dva nivoa.

"Zašto samo sa nivoa BiH i FBiH, a ne u tri kantona u kojima su isto u koaliciji sa SDA? Takođe ne znam ni zašto samo ministri, a ne i direktori, upravni odbori i drugi imenovani na različite funkcije", upitao je Zvizdić.

On je napomenuo da je sve u fazi deklarativne odluke, a ne i vjerodostojnog pristupa izlaska iz koalicije, kako bi se na neki način "zamaglila" suština.

Zvizdić je uvjeren da predsjednik FBiH Marinko Čavara neće prihvatiti ostavke, te da će se samo stvoriti utisak da neko želi napustiti koaliciju, a iskreno, ne želi to da učini.

(Srna)