Crnadak: Značaj učešća BiH u Berlinskom procesu

16:59, 12.10.2017.
Thumbnail

Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak istakao je danas u Beogradu značaj učešća BiH u berlinskom procesu u okviru kojeg se odvija saradnja zemalja članica zapadnobalkanske šestorke.

Crnadak je u izlaganju na Beogradskom bezbjednosnom forumu naglasio da je ova vrsta saradnje važna jer donosi konkretne rezultate, posebno u oblastima ekonomije, bezbjednosti, rješavanja problema mladih i u drugim segmentima koji utiču na svakodnevni život građana.

Iz Ministarstva inostranih poslova BiH saopšteno je da je Crnadak zajedno sa ministrom spoljnih poslova Srbije Ivicom Dačićem učestvovao na panelu posvećenom berlinskom procesu.

Teme panela bile su otvorena pitanja i politički dijalog između članica zapadnobalkanske šestorke, izgradnja carinske unije i zajedničkog tržišta radne snage, napredak u realizaciji ključnih infrastrukturnih projekata s ciljem boljeg povezivanja regiona, te saradnje i razmjene mladih.

Crnadak je dodao da je važnost berlinskog procesa u tome što dovodi do povezivanja tržišta zemalja članica zapadnobalkanske šestorke, kao i do realizacije zajedničkih infrastrukturnih projekata, što će unaprijediti ekonomije u regionu.

On je još jednom istakao da je strateški cilj BiH punopravno članstvo u EU, te dodao da je, osim značajne podrške koju BiH ima od velikog broja zemalja članica EU, potrebno uložiti napor da institucije budu jake i nezavisne i to prvenstveno u oblastima koje se bave borbom protiv kriminala i korupcije.

Sedmi Beogradski bezbjednosni forum održava se pod nazivom "Zajednička budućnost u vremenu nesigurnosti".

(Srna)