Životinje sa ulice prepuštene na milost i nemilost okrutnom vremenu

13:31, 08.01.2017.
Thumbnail

U drugoj polovini januara meteorolozi najavlju ekstremno niske temperature, te osim o vlastitom zdravlju treba povesti računa i o zdravlju životinja, posebno onih koje će zimu provesti na ulici izložene hladnoći, gladne i žedne.

Kada je u pitanju zdravlje kućnih ljubimaca veterinari posebno skreću pažnju na napoj životinja koje, da bi ostale zdrave uvijek moraju imati dostpnu vodu koja nije zaleđena, jer je u protivnom vrlo loša za mačke i pse.

Ernes Karić iz Veterinarske stanice Tuzla za RTV Slon je izjavio kako savjetuje onima koji pse drže u boksevima da nekoliko puta u toku dana psima ostavljaju mlaku vodu a zdjelu, nakon što se pas napije treba isprazniti kako se voda ne bi zamrznula.

Krzno pasa koji žive vani pripremljeno je za zimu, ali nije na odmet utopliti boks ili kućicu u kojoj boravi sijenom ili prigodnim materijalima.

Za razliku od ljubimaca, sniježne padavine za životinje lutalice su dosta opasnije jer se one kreću i u vrijeme padavina, te se sniježne pahulje zadržavaju na krznu i zamrzavaju.

Niske temperature nisu jedini problem pasa i mačaka lutalica. Pronalaženje hrane zimi jako je teško, a čak i hrana koja je dostupna je u zamrznutom stanju te može ugroziti život životinja.

Zbog toga iz raznih udruženja za zaštitu životinja ovih dana stižu apeli da se psima i mačkama omogući pristup hrani i topla voda ostavljeni na vidnom mjestu zaštićenom od padavina.

Nažalost, jako često imamo i dosta smrzotina životinja, a osim pasa tu su jako izložene i mačke.

Čitateljka portala Tuzlanski.ba im je poslala jednu fotografiju, zabilježenu u tamošnjem naselju Slatina na kojoj se pet mačaka pokušava zagrijati na poklopcu jednog šahta.

Ukoliko ste planirali nabaviti kućnog ljubimca zima je najbolje vrijeme da vrata svog doma otvorite nekoj od napuštenih životinja, jer ćete na taj način uštedjeti novac i pri tom spasiti jedan život.