Zgrada Vlade RS "propušta" vlagu

20:20, 04.12.2017.
Thumbnail

Zgrada Vlade Republike Srpske je počela da "propušta" vlagu, potvrdili su za ATV u Službi za zajedničke poslove, zaduženoj za njeno održavanje.

Na dva mjesta se nakuplja vlaga, iznad hola zgrade Vlade i u garaži. Uvjeravaju da razloga za brigu nema, jer je šteta, bar privremeno, sanirana.

"Ne radi se ni o kakvom velikom prokišnjavanju, odnosno prodoru vode, nego se radi o pojavljivanju vlage na izuzetno malim površinama gdje nisu smješteni službenici. Na nekim pomoćnim prostorijama, prije svega u garaži, na dilatacijama između -2 i -1 gdje su smještena vozila, gdje se pojavljuje vlaga zimi", rekao je Goran Maričić, direktor Službe za zajedničke poslove Vlade RS.

Problem vlage u zgradi Vlade nije od juče. Već četiri tendera za rješavanje problema su propala. Novi najavljuju na proljeće, a procjenjuju da će popravka koštati do 42 hiljade maraka. Premijerku ne čudi da u zgradi deceniju od useljenja već postoje oštećenja.

"Ovo je građevina stara 10 godina i nije isključeno da negdje nešto prokišnjava, ali će to biti sigurno sanirano", rekla je Željka Cvijanović, predsjednik Vlade Republike Srpske.

Opozicija se ipak čudi. Smatraju da je u pitanju propust u investiciji koja je "odnijela" stotine miliona maraka. Traže i da se utvrdi odgovornost.

"Nevjerovatno je da savremena, nova zgrada, nakon jedne decenije ima brojne propuste i da se sada treba izdvojiti značajan iznos sredstava kako bi se taj krov popravio", kaže Branislav Borenović, poslanik PDP-a u Narodnoj skupštini RS.

Garantni rok za Administrativni centar je davno istekao, tako da će popravka biti novi trošak za budžet. Stara će biti obaveza da se još sljedeće godine plaćaju rate kredita.

"Otplate kredita koji su završeni, za sve zgrade Vlade, ima ih nekoliko ondje, završava se sa 2018. godinom, oko 13 miliona KM će se platiti još u 2018. godini i taj proces se definitivno završava", navodi Zoran Tegeltija, ministar finansija Republike Srpske.

Od kad je "Integral inženjering" izgradio Administrativni centar na Trgu Republike, otpadanje nekoliko staklenih panela sa fasade je bio jedini ozbiljniji problem. Očigledno će za popravke vladinog zdanja ubuduće biti neophodno da se planiraju i veća sredstva.