Željezničari - štrajkači glađu uputili otvoreno pismo političkom vrhu RS

14:08, 01.09.2017.
Thumbnail

Radnici Željeznica Republike Srpske koji su nedavno štrajkovali glađu kako bi ostvarili sopstvena prava danas su uputili otvoreno pismo predsjedniku RS, Vladi Srpske i poslanicima Narodne skupštine RS. Ovo javno obraćanje ATV portal prenosi u cjelini:

"Ne možemo, a da ne pomenemo skoro završeni štrajk glađu nas željezničara i prekršeno obećanje predsjednika Repulike za isplatu plata u skladu sa zakonom. Pitamo se da li u ovoj državi zakon vrijedi samo za radnike ili sve građane?

Da li trebaju da žive samo političari, poslušnici i njihove porodice ili na to imamo pravo i mi, obični smrtnici. Ponovo smo oštećeni za neisplaćivanje toplih obroka i prevoza, ali da je samo to problem, možda bi se mogao prećutati.

Ono sa čim se više ne možemo pomiriti jeste to da se svako radničko primanje željezničara mora izboriti protestima, štrajkovima itd. dok se izbjegava pokretanje odgovornosti ljudi koji su ovaj sistem doveli u ovakvo stanje.

Da li je to dokaz da ova država nije pravna, da se u njoj ne trebaju poštovati zakoni ili da za političare i poslodavce zakon ne vrijedi? Jedan od dokaza su tužbe koje radnici Željeznica vode protiv Uprave Društva zbog kršenja zakona.

I umjesto da se po kratkom postupku pokrene odgovornost zbog donošenja odluka o kršenju zakona, koje su ponovo donijele gubitak preduzeću, radnici već godinama pokušavaju putem suda da povrate svoja oteta, a zarađena sredstva. Da li sudski sistem treba da služi pravdi ili da bude u službi politike?

Takođe, jedan od problema koji se pojavljuje u posljednje vrijeme jeste ukidanje zakonom zagarantovanih prava radnicima za liječenje, iako im se redovno od plate odbijaju doprinosi za Fond zdravstva. I to ponovo prolazi bez reakcije nadležnih institucija za sankcionisanje krivaca za to.

Uporedo sa uskraćivanjem isplata radnicima, Uprava i Nadzorni odbor izlaze sa idejom o povećanju plata rukovodiocima srednjeg ranga, kako oni to kažu, dok za radnike sa najnižim primanjima nema sredstava. I sve se to, gospodo, dešava zbog donošenja Zakona o radu, kojeg ste zajedno kreirali i izglasali, a koji je poništio sva radnička prava.

Pitamo se da li za sve probleme i greške koje napravite vi političari ili poslodavci, ceh treba da plaćaju radnici? Da li je to već postala praksa ili je to demonstracija sile vas u vlasti? Gospodo, ono što nas radnike interesuje je pravo na život dostojan čovjeka, redovnu platu od koje možemo preživjeti i prehraniti svoje porodice, zdravstvenu zaštitu koju redovno plaćamo, odnosno samo poštivanje zakona.

Da li previše tražimo? Da li ste, gospodo, svjesni da ste svojim činjenjem ili nečinjenjem udarili na egzistenciju nas radnika i naših porodica? Pitamo vas - hoće li se naši problemi bez odgađanja početi rješavati u zvaničnim institucijama Republike Srpske ili treba ponovo da izlazimo na ulicu da bi skrenuli vašu pažnju?

Treba li nam to?!"