Zelena pera u borbi za zdravlje

17:00, 08.04.2018.
Thumbnail

Mladi luk najčešće povezujemo s Vaskrsom i kuvanim jajima te ga slasno pojedemo sve do najzelenijeg dijela.

Ovaj luk je planetarno popularna namirnica i pripada porodici Allium, kao i druge poznate vrste luka - crveni luk, bijeli luk, poriluk i vlasac.

Njegov uzgoj je počeo još prije 5.000 godina na području srednje Azije i smatra se jednom od prvih poljoprivrednih kultura na svijetu.

Danas je rasprostranjen i omiljen širom Azije, Evrope i Amerike.

Razlozi njegove ogromne popularnosti su jednostavni - bogatstvo okusa, obilje nutrijenata te prilagodljivost različitim klimatskim uslovima i vrstama tla, a upravo je proljeće njegova sezona. Svaka od brojnih tvari sadržanih u ovom mnogima omiljenom povrću na određeni način doprinosi očuvanju ljudskog zdravlja. Koristan je za prevenciju i liječenje brojnih zdravstvenih tegoba - od onih bezazlenih poput grlobolje ili prehlade pa sve do težih, kao što su srčana ili kancerogena oboljenja.

Bogatstvo okusa, mirisa i nutrijenata

Osim što doprinosi bogatijem okusu i teksturi obroka, mladi luk predstavlja i pravu riznicu važnih nutrijenata.

Sadrži značajne količine vitamina A i C, a posebno se izdvaja po visokom udjelu vitamina K.

Tu su još i vitamin E te vitamini grupe B - tiamin (B1), riboflavin (B2), niacin (B3), piridoksin (B6) i folna kiselina (B9).

Od minerala sadržanih u mladom luku ističu se kalijum, kalcijum, natrijum, željezo, fosfor, sumpor, magnezijum, hrom kao i neki vrijedni, a rjeđe prisutni u svakodnevnim namirnicama, poput selena, mangana, flora i kobalta.

Kvercetin je još jedan dragocjeni sastojak mladog luka.

Ovaj biljni pigment iz skupine flavonoida ima snažno antioksidativno, antihistaminsko i protivupalno djelovanje. Kao i svako drugo zeleno lisnato povrće i mladi luk sadrži značajan udio vlakana - u 100 g sadržano je 2,6 g vlakana.

Sprečava rak

Odavno je poznato da mladi luk doprinosi smanjenju rizika od razvoja raka. Jedno italijansko istraživanje objavljeno u časopisu "American Journal of Clinical Nutrition" pokazalo je značajno smanjenje rizika od raka kod osoba čija je prehrana sadržala veće količine luka.

Rezultati tog istraživanja su utvrdili manji rizik u sljedećim procentima:

56% od raka debelog crijeva,
25% od raka dojke,
71% od raka prostate,
73% od raka jajnika,
82% od raka jednjaka,
38% od raka bubrega,
54% od raka gušterače.

Druge studije su otkrile da žene koje konzumiraju dva ili više obroka luka sedmično imaju 60 odsto manji rizik od raka endometrijuma.

Šta to čini ovu namirnicu tako snažnim borcem protiv raka?

Sumporni spojevi sadržani u mladom luku smatraju se zaslužnim za prevenciju raka, zahvaljujući svojim snažnim protivupalnim svojstvima.

Takođe, brojne studije su pokazale da kvercetin i drugi flavonoidi sadržani u luku takođe imaju snažno antikancerogeno djelovanje. Oni mogu smanjiti stvaranje slobodnih radikala, poznatih krivaca za pojavu raka.

Smanjuje upale

Spomenuti kvercetin, najpoznatiji i najvredniji sastojak luka, ima moćna antiupalna svojstva. On posebno blagotvorno djeluje kod svih upalnih procesa i oboljenja uzrokovanih njima, poput artritisa.

Već stotinama godina mladi luk se u narodnoj medicini koristi za ublažavanje svih vrsta oteklina. U tu svrhu mladi luk je potrebno nekoliko minuta prokuvati te ga što sitnije narezati ili samljeti u blenderu, po želji mu dodati malo usitnjenog đumbira, a zatim sve posoliti i dobro promiješati. Ova smjesa se potom umota u tkaninu te stavlja u obliku obloga na mjesto otekline.

Čuva zdravlje očiju

Mladi luk sadrži karotenoide, uključujući vitamin A, lutein i zeaksantin, koji igraju ključnu ulogu u očuvanju zdravlja očiju. Usljed nedostatka vitamina A mogu se razviti ulkus rožnjače, noćno sljepilo kao i drugi poremećaji vida. Redovna konzumacija ove namirnice može zaštiti ćelije oka od oštećenja i spriječiti pojavu makularne degeneracije, tvrde stručnjaci s Univerziteta "Maryland Medical Center".

Brine o kostima i zubima

Istraživanja su potvrdila da uvođenje mladog luka u prehranu može biti od velike koristi za zdravlje kostiju. Vitamin K obilno prisutan u ovom povrću pomaže tijelu u iskorištavanju kalcijuma, minerala koji je prijeko potreban za održavanje gustoće kostiju. Vitamin C potiče sintezu kolagena, proteina koji čuva kosti i čiji nedostatak može uzrokovati poremećaje mišićno-koštanog sistema. U mladom luku sadržan je i flor, mineral koji doprinosi dobrom zdravlju kostiju i zuba.

Bakar takođe čuva kosti i zglobove, a neka istraživanja su pokazala da može pomoći u prevenciji osteoporoze kod žena.

Održava zdravlje srca

Tvari sadržane u mladom luku pospješuju cirkulaciju, sprečavaju stvaranje krvnih ugrušaka te sprečavaju začepljenje krvnih žila i trombozu. Za zdravlje krvnih žila posebno su značajni sumporni spojevi iz mladog luka koji mogu spriječiti kardiovaskularne bolesti, visoki krvni pritisak, srčani i moždani udar.

(Nezavisne novine)