Zbog suše prepolovljena poljoprivredna proizvodnja, slijede poskupljenja

19:03, 11.08.2017.
Thumbnail

Prvo je pogledao kroz prozor, a onda onda odlučio da ipak ne proglasi stanje elementarne nepogode, što su od njega tražili poljoprivredni proizvođači. Ipak, ministar poljoprivrede odriješio je kesu i odlučio da pomogne, jer je sračunao da će šteta od ovogodišnje suše biti oko 270 miliona maraka.

Proizvodnja je smanjena od 40 do 60 odsto i zbog toga očekuje talas poskupljenja. Zato će do kraja avgusta isplatiti polovinu ovogodišnjih podsticaja od 60 miliona, a obezbjeđeno je i dodatnih 10 miliona za sisteme navodnjavanja i za podsticanje novog ciklusu proizvodnje.

"Nije suština u tome hoćemo li proglasiti elementarnu nepogodu ili ne. Suština je da obezbjedimo one mjere koje će ići u pravcu da se ublaži negativan efekat suše. To naši poljoprivredni proizvođči dobro znaju i pozdravljaju ovakav način djelovanja ministarstva i vlade", kaže Stevo Mirjanić, ministar poljoprivrede RS.

telop1

Stevo Mirjanić predložiće IRB-u da napravi reprogram svih kreditnih obaveza za poljoprivredne proizvođače, a obećava da će razgovarati i sa komercijanim bankama. Oni proizvođači koji obrađuju državnu zemlju ove godine biće oslobođeni polovine obaveza na ime koncesione naknade.

Sve ove mjere su dogovorene i usaglašene sa proizvođačima, poručuje i predsjednik Udruženja mljekara. Kaže da je možda i bolje što na kraju nije proglašeno stanje elementarne nepogode, jer bi izvoznici imali problem. Pomoć vlade je, kaže, veća od očekivane, ali ipak nije dovoljna, pa traži da i Savjet ministara odriješi kesu.

telop2

"Ovo je takva suša da je trebalo i ministarsko vijeće da održi jednu sjednicu i da iz svojih rezervi izdvoji dio novca da se pomogne poljoprivredi. Sada je, što se tiče kukuruza, šteta između 50 i 100 odsto. Znači, nema njive gdje nije 50, a ima njiva i gdje je 100 odsto, gdje je kukuruz potpuno zapaljen", rekao je Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača - mljekara RS.

Zbog toga na Savjet ministara apeluje i Stevo Mirjanić. Pred novinare je izašao sa brojkama dosadašnjih ulaganja u poljoprivrednu proizvodnju, pa je podatke čitao pola sata i prebrojao svaku marku.

"Uložili smo za osam godina 890 miliona i sada je na ministarstvu Mirka Šarovića da ograniči uvoz i zaštiti ono što je ostalo od ovogodišnje domaće proizvodnje", kaže Mirjanić.

On podsjeća koje su zakonske mogućnosti za to.

"Jedan je oblik uvođenje prelevmana. Drugi je oblik sezonsko ograničenje. Ima još niz drugih elemenata koji su sastavni dio te zaštite domaće proizvodnje", rekao je Stevo Mirjanić, ministar poljoprivrede.

Mirko Šarović danas je bio nedostupan za komentar, a zaključak Vlade zvanićno je upućen na njegovu adresu. Uvođenje zaštitinih mjera, priznaje Mirjanić, komplikovano je zbog CEFTA, EFTA i SSP-a, ali vjeruje da se dogovorom može naći rješenje.