Zbog pritiska nevladinih organizacija: Zabrana na proslavu Noći vještica

19:54, 11.09.2017.
Thumbnail

Vještice, duhovi, demoni su protjerani iz škola širom Srpske. Svojevrsni egzorcizam je izvršilo Ministarstvo prosvjete, koje preporučuje da se Noć vještica više ne slavi u školama i vrtićima. Ministarstvo je reagovalo na zahtjev nekoliko nevladinih organizacija iz RS.

"Stručnjaci smatraju da obilježavanje ove manifestacije u školama štetno djeluje na vaspitnu funkciju u sistemu vaspitanja i obrazovanja i nije u duhu sa tradicijom našeg naroda", saopšteno je iz Ministarstva.

Oni poručuju da su od sedam organizacija dobili zahtjev da "zaštite djecu od lošeg uticaja Noći vještica koja se obilježava u okviru nastave engleskog jezika u pojedinim ustanovama". U organizaciji "Baštionik" kažu da im ne smeta Noć vještica kao takva - ali žele da taj praznik izbace iz učionica širom Srpske.

"Vas ili mene niko ne obavezuje niti zabranjuje, a ponajmanje naša udruženja, da u svom domu obilježavamo Svetog Nikolu, Prvi maj ili Noć vještica. Ali ponavljam, u vaspitno-obrazovnim institucijama to ne može biti slučaj, jer zaista kada malo bolje razmislimo, to je velika šteta koju trpe najmlađi, naša djeca", rekao je predsjednik Srbskog sabranja "Baštionik" Predrag Adamović.

Direktor banjalučke Osnovne škole "Sveti Sava" kaže da njegova škola slavi razne međunarodne praznike, od Svjetskog dana voda, do Dana evropskih jezika. Ali ne i Noć vještica.

"Iskreno govoreći, ako Englezi, ili ko već to obilježava, ako u svojim školama obilježavaju Svetog Savu, nemam ja ništa protiv da i mi obilježavamo Noć vještica", rekao je predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola banjalučke regije Miroslav Popržen.

Noć vještica je jedan od praznika "uvezenih" sa Zapada koji su se odomaćili na ovim prostorima. Tako se, između ostalih, redovno obilježavaju i Valentinovo i Dan Svetog Patrika.