Zbog budžeta FBiH ugrožen aranžman sa MMF-om

19:50, 10.01.2018.
Thumbnail

U Federaciji BiH traje prava bitka sa vremenom oko usvajanja budžeta. Do kraja mjeseca je krajnji rok da i federalni, kao i Parlament BiH, završe taj posao ukoliko Bosna i Hercegovina ponovo ne želi da rizikuje isplatu tranše MMF-a.

Zato se već sutra otvara novi krug pregovora o najvažnijem dokumentu, a potpuni zastoj u radu federalnog Parlamenta mogao bi da pokvari planove ministarstvu finansija.

"Ja sam prvo ljuborna što je RS na vrijeme, i to dobro na vrijeme usvojila proračun. S druge strane, ja mislim da ćemo i mi imati proračun i ima već dogovoren sastanak odbora MMF-a i mi imamo prostora cijeli prvi mjesec da usvojimo proračun", rekao je ministar finansija FBiH.

Nije baš najjasnije ko bi u federalnom parlamentu mogao da spase situaciju, jer je posljednja sjednica prekinuta i prije glasanja o budžetu. Odnosi među vladajućom koalicijom nikada nisu bili lošiji, a dokaz tome su i stotine amandmana kojima je zatrapan budžet u federalnom parlamentu.

"Samo je SBB predložio 294 amandmana, ta 294 amandama se odnose na jedno sistematsko umanjenje plata i to u iznosu od 20 odsto i pojedinih kategorija, materijalnih troškova", rekao je Alija Aljović iz Ministarstva finansija FBiH.

Rasplet priče na nivou BiH očekuje se već naredne sedmice. U srijedu je zakazana sjednica BH Parlamenta, na kojoj bi poslanici trebalo da se izjasne o najvažnijem dokumentu. Još je neizvjesna njegova sudbina, jer neke partije odluku najavljuje u posljednji čas. Ipak većina je onih koji vjeruju da će biti dovoljno ruku za usvajanje budžeta, ali ovoga puta uslovljavanja stižu sa svih strana, pa je ishod teško naslutiti. Republika Srpska je ispunila sve svoje obaveze na vrijeme, poručuje predsjednik Republike i kaže da primjeri sa drugih nivoa samo potvrđuju da je zarobljena u BiH od koje nema nikave koristi.
"Sama činjenica da smo odavno ispunili sve uslove za tranše MMF-a govori da smo sposobni da vodimo politku, za razliku od FBiH koja nije usvojila budžet i to sada predstavlja razlog MMF-u da ne realizuje tranše koje je ranije trebao, kao i budžet BiH", rekao je predsjednik RS Milorad Dodik.

Čak smo i sredstva od klirinškog duga ostavili sa strane da bismo nešto izgradili, poručuje Dodik i kaže da će poslanici SNSD-a u BH parlamentu podržati budžet ukoliko ostane na nivou prošlogodisnjeg. MMF je najavio deblokadu sredstava, ali su krajem prošle godine jasno stavili do znanja da nakon Republike Srpske, očekuju i usvajanje budžeta u federaciji.