Završeno suđenje bivšim specijalcima i Olegu Bandi

19:59, 22.03.2018.
Thumbnail

Okružni sud u Banjaluci okončao je suđenje bivšim specijalcima i Olegu Bandi za pljačku vijeka na autputu Banjaluka-Gradiška.

Tužilac smatra da su dokazali krivicu za konačnu presudu, dok odbrana tvrdi da nema nijednog dokaza i  traži da se optuženi puste na slobodu. Svjedočenja osuđenog Danijela Kuzmića, bivšeg ranika Sector Security-ja, nije bilo. Ćutao je sat vremena, za šta mora da plati 3.000 maraka. Odbrana je tužiocu prigovorila i za nezakonito  ispitivanje po iskazu uz koji mu je potvrđena optužnica. Snimanje tog dijela nije bilo dozvoljeno.

Kuzmić nije potvrdio ni da je njegov potpis na iskazu u kojem navodi da je ukradeni novac potrošio u kafani, kupio Audi 4, a ostatak dao rođaku na čuvanje. Odbrana je i na to prigovorila.

"Začuđena sam radom Suda! Lično se pitam da li je on sposoban da svjedoči. Mi ne znamo zašto on ćuti. Tvrdim da optuženi nisu uticali na njega. Sve i da je iskaz perfektan, a ne znamo ni da li je Kuzmićev potpis na njemu, tužilac ga ne smije koristiti u svjedočenju. Nezakonito mu daje ulogu i osumnjičenog i svjedoka", kaže Jadranka Ivanović.

Tužilac Živana Bajić u završnoj riječi tražila je da se optuženi kazne, i to uz otežavajuće okolnosti svjesne krađe, i narušavanja ugleda MUP-a Srpske. Odbrana je i na to odgovorila osporavanjem  optužnice, za koju tvrde da nema obilježja krivičnih dijela za koje se optuženi terete. Dodaju da još nema dokaza za razbojništvo, naročito jer nije dokazano da je ukradeni novac pripadao UniCredit banci.

Sudsko vijeće Okružnog suda Banjaluka odluku u slučaju Specijalci trebalo bi da donese u ponedjeljak. Izricanju presude trebalo bi da prisustvuju sva četvorica optuženih.