Zatvoreni "Dani kulture Republike Srpske u Sankt Peterburgu"

20:38, 12.05.2018.
Thumbnail

Manifestacija "Dani kulture Republike Srpske u Sankt Peterburgu" zatvoreni su danas projekcijom dokumentarnog filma "Dušu nisu ubili", Mire Lolić Močević.

Ovaj film o stradanju srpskih civila u BiH u Prvom i Drugom svjetskom ratu i u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu, koprodukcija je Radio-televizije Republike Srpske i Udruženja srpsko-ruski Most.

Močevićeva u zapisu dokumentuje svjedočenja pedesetak stradalnika i potomaka.

Direktor Kinoteke Republike Srpske Milovan Pandurević istakao je da je to jedan bilans stradanja srpskog naroda u Prvom, Drugom svjetskom ratu i u periodu od 1991. do 1995. godine.

Srpska se, u prestonici kulture Ruske Federacije, predstavila dokumentarnim stvaralaštvom još šest autora, izložbama, književnim djelima i pozorišnim predstavama.

Kulturna diplomatija Republike Srpske u protekla tri dana uspješno je predstavljena u šest sanktpeterburških hramova kulture.

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević
rekao je da je ovo jedan od pokazatenja da treba da se izađe izvan granica Srpske sa kulturnim stvaraocima i svaralaštvom.

On ističe da je to jedan od načina da se pokaže kako i koliko se može uspješno raditim, prenosi RTRS.

Predsjednik Komiteta za kulturu Sankt Peteburga Konstantin Suhin naveo je da mu je drago što su došli gosti iz Srpske.

"Prošle godine mi smo bili u Banjaluci. Na ovaj način razvijamo našu saradnju", ocjenjuje Suhin.

Direktorica Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske LJiljana Petrović Zečić vjeruje da su za kratko vrijeme uspjeli da odškrinu vrata srpske kulture i srpske kulturne istorije.

Direktor Narodnog pozorišta Republike Srpske Nenad Novaković kaže da je dogovorena razmjena festivala i ruskog teksta.

Manifestacija "Dani kulture Republike Srpske u Sankt Peterburgu" predstvalja vid uzvratne posjete institucija kulture iz Sankt Peterburga Srpskoj.

Riječ je o manifestaciji koja je primjer uspješne saradnje, zasnovane na mapi puta, koju su Srpska i Sankt Peterburg potpisali 2016. godine.

(Srna)