Zatvorena Fabrika duvana Banjaluka

19:16, 31.05.2018.
Thumbnail

Banjalučka Fabrika duvana trajno je zaključana. Kompanija “Bulgartabak”, stoodstotni vlasnik fabrike, tako je ostvarila ono o čemu se priča od početka godine.

Proizvodnja se neće ponovo aktivirati, a radnicima bi, po dogovoru s upravom, trebalo da budu isplaćene otpremnine od 500 evra po godini radnog staža. Kažu da im je odnedavno zabranjen ulaz u fabriku. Nadali su se da će nastaviti da rade, a sada, kažu, mogu samo da čekaju isplatu.

"Tačno je da je fabrika zatvorena. To je najcrnji scenario koga smo se plašili. Više nemamo nadu da će tu biti nastavka proizvodnje. Čekamo 10. jun, rečeno nam je da će tada početi isplata otpremnina prema radnicima. Nadamo se da će ispoštovati dogovor", poručuje Miroslav Marinković, predsjednik Sindikata Fabrike duvana, Banjaluka.

miroslav-marinkovic

Za dogovor kojem se nada više od 90 odsto radnika koji su prihvatili ponudu, Bugarima će trebati oko dva miliona maraka. Krajem prošle godine, “British American Tobacco” preuzeo je lanac “Lafka”, a više od 150 radnika je tada zadržalo posao. Kamera ATV-a snimila je danas krug fabrike, gdje je sve pusto. Ni trafika “Lafka”, koja se nalazi u sklopu kompleksa, više ne radi. Iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede poručuju da nemaju novih informacija o namjerama “Bulgartabaka”. Ono što i te kako interesuje javnost je šta će biti sa zemljištem i objektima na atraktivnoj lokaciji u centru Banjaluke, koji sasvim sigurno vrijede na desetine miliona maraka. “Bulgartabak” na to, kao ni na sva ostala pitanja koja smo im postavili, nije odgovorio.

Stav Vlade Srpske bio je da se sačeka sa otpremninama, i da se nađe rješenje za opstanak fabrike. Po svoj prilici, od nastavka proizvodnje definitivno nema ništa, a sudbina kompleksa ostaje u rukama Bugara.