Zašto u Srpskoj ne funkcioniše obrazovanje odraslih?

20:11, 21.04.2018.
Thumbnail

Sva najtraženija zanimanja na tržištu rada u svojoj ponudi ima banjalučka Tehnička škola. Ipak, iz dva razloga programe obrazovanja odraslih ne organizuju već dugo.

Niko neće da se prijavi zbog strogih pravila koja propisuje Zakon o obrazovanju odraslih. Drugi problem je što ni provođenje nastave tehnički nije moguće sve i da ima polaznika, jer škola nema načina da dodatno plati nastavnike za organizovanje večernje nastave.

"Ako vi nemate podračun i nemate način da platite ljude onda ne možete da organizujete nastavu, a drugi dio priče jeste da se jedne godine po važećem još uvijek zakonu, na deset zanimanja eve konkretno u Tehničkoj školi javilo 18 kandidata. To je ekonomski potpuno neopravdano", rekla je Kristina Mrđa, direktor Tehničke škole u Banjaluci.

Jedan od dva problema rješiće se za dvadesetak dana obećava mnistar prosvete. Nakon niza zahtjeva poslovne zajednice koja se žali zbog nedostatka obučenog kadra, u proceduru je uputio Zakona o srednjem obrazovanju.

"I taj zakon naneki način tretira obrazovanje odraslih na neki način odnosno prekvalifikaciju, jer se vraćaju određene nadležnosti srednjim školama. Pogotovo što smo kroz ovaj zakon donijeli zakonsku mogućnost da srednje škole imaju podračun. Jer je to do sada išlo u budžet lokalnih zajednica, taj dio ćemo omogućiti. Mi imamo i planiranu strategioju obrazovanja odraslih", istakao je Dane Malešević, ministar prosvjete i kulture u Vladi Republike Srpske.

Mi radimo strategiju i ona nikako ne znači da će se mijenjati Zakon o obrazovanju odraslih. Neće se desiti ono što traži poslovna zajednica, uzvraćaju u Zavodu za obrazovanje odraslih, jer strategija predviđa samo izmjene pojedinih pravilnika. I dok poslodavci upozoravaju da sami školuju radnike koji po diplome odlaze u Travnik i Široki Brijeg, direktor Zavoda kaže da je Srpska uzor Federaciji. Nikad se nećemo spustiti na taj nivo poručuje Goran Zmijanjac.

"Mi smo uočili neke stvari koje treba mijanjati, ali to će ići kroz pravilnike u ovoj fazi. A, da bi se mi opet, ću kolokvijalno reći, spuštali na nivo fleksibilnosti gdje bi se diplome kupovale, a ne stiocalo znanje tako smo mi protumkačili te termine, mi to u ovom mandatu nećemo dozviliti", istakao je Goran Zmijanjac, direktor Zavoda za obrazovanje odraslih Republike Srpske.

Na diplome iz Širokog upozoravala je i poslovna zajednici. Uzrok tome je što sistem prekvalifikacije u srednjim školama u Srpskoj slabo funkcioniše, a mnogima školama je uskraćeno pravo obrazovanja odraslih.