Zašto Salkiću smeta predmet istorija?

19:32, 19.02.2018.
Thumbnail

To što će osnovci u Republici Srpskoj i Srbiji učiti istu istoriju, zasmetalo je potpredsjedniku Ramizu Salkiću.

Tu je našao napad na suverenitet BiH. "Spriječio bih to, kad bih mogao", poručuje Salkić. Ne vidimo šta je sporno, kad prema sporazumu o paralelnim odnosima Srbije i RS imamo to pravo, poručuju iz Ministarstva prosvjete i kulture. "Nije sporan sporazum, već njegovo tumačenje", kaže Salkić.

"Ti zajednički programi bi narušavali i dogovoreno okvirno jezgro za nastavne planove i programe u BiH. To je suprotno državnoj strategiji.  Vjerujemo da bi, recimo kroz izučavanje istorije, kroz izučavanje geografije, ne bi djeca dobila stvarnu sliku o dešavanjima na prostorima bivše Jugoslavije", izjavio je Salkić.

Tako ne misle u Ministarstvu prosvjete. Poručuju da isto gradivo u školama neće nikome naštetiti i da svi narodi u BiH imaju pravo da štite svoje nacionalne interese.

"Mi samo želimo da djeca u RS i Srbiji uče isto jer mi smatramo da je to jedinstven kulturni program Srba i s ove i s one strane Drine, bez obzira na mišljenje Ramiza Salkića", kaže ministar Dane Malešević.

"Ovo o čemu mi pričamo i što ćemo mi u ime obrazovanja i iz svoje nadležnosti predložiti zajedno sa kolegama iz Srbije nema nikakve veze o napadu na bilo koju državu jer ovo je isključivo zaštita nacionalnih interesa srpskog naroda", rekao je Predrag Damjanović, direktor Pedagoškog zavoda RS.

Đaci već uče 90 odsto isto gradivo iz istorije, srpskog jezika, geografije i prirode i društva, kažu direktori osnovnih škola u Srpskoj. Ništa se neće radikalno promijeniti, poručuju, osim što će đaci u Srbiji učiti više o istoriji našeg entiteta.