Zašto je prazna banjalučka Aleja velikana?

20:25, 09.02.2017.
Thumbnail

Banjalučka Aleja velikana, još je prazna. Tako će biti sve dok se ne usvoje kriterijumi, i ne odluči ko će tamo moći da bude sahranjen. Iako takva groblja postoje u svim većim gradovima, u Banjaluci je bilo drugih prioriteta, pa pravilnika još nema.

"Ja sam dao nalog da se provjeri ko je nadležan i ko treba to da pripremi. Iskreno rečeno to mi je daleko od mojih prioriteta, nismo se bavili sahranjivanjima, više smo se bavili ovim oživljavanjima, na primjer 'Toplane'", rekao je Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke.

A pravilnik kasni već nekoliko godina. Aleja je svjetlo dana ugledala prije pune tri godine, ali imena nema ni na jednom od 247 mjesta. Pravilnika će uskoro biti, nadaju se u upravi gradskog groblja. Njegovo donošenje, tvrde, kočili su prošlogodišnji izbori, a proces će pokušati da ubrzaju već sledeće sedmice.

"Imamo neka iskustva iz zemalja u okruženju i dali smo to prethodnom načelniku Odjeljenja za komunalne poslove i gradonačelniku, tako da ćemo u ponedjeljak predočiti to novom gradonačelniku Radojičiću", izjavio je Nedeljko Milaković, direktor JKP "Gradsko groblje" Banja Luka.

Ako je suditi po iskustvu iz drugih zemalja, mjesto u Aleji velikana treba da dobiju umjetnici, naučnici, i drugi zaslužni građani. Postavlja se i pitanje podjele Aleje, pa bi jedan dio bio namjenjen počasnim građanima, a drugi velikanima, kažu u javnom preduzeću “Gradsko groblje”. i tu treba usvojiti kriterijume, da bi se znalo kome pripada mjesto u jednom, a kome u drugom dijelu groblja.