Zasjedao Tim za odbranu Dana Republike

19:10, 09.03.2018.
Thumbnail

Dokument kojim ćemo pokušati da osporimo zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o danu Republike biće gotov do utorka. Njime će se, odmah potom, baviti skupštinski Odbor za ustavna pitanja, a do 17. marta stiže u Sarajevo.

To je odgovor na zahtjev koji je u januaru uputilo nekoliko bošnjačkih i hrvatskih delegata iz Vijeća naroda. Priprema ga Tim za odbranu Dana Republike. Najjači adut im je, kažu, jedna od posljednjih odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, na koju će se sigurno pozvati.

"Da u kontekstu posljednje odluke koja je bila u julu prošle godine Ustavnog suda, a odnosila se na prvi mart kao Dan državnosti Bosne i Hercegovine, pozivamo Ustavni sud da vodi računa o tome", rekao je Mile Dmičić, član Tima za odbranu Dana Republike Srpske.

vlcsnap-2018-03-09-18h31m11s579

Tom odlukom, Ustavni sud osporio je zahtjev 30 poslanika iz Narodne skupštine Srpske i potvrdio ustavnost obilježavanja prvog marta kao Dana nezavisnosti BiH.

Članovi Tima kažu da su svjesni da je moguć i suprotan scenario, jer ovo nije prvi put da o devetom januaru odlučuje Ustavni sud.

Bakir Izetbegović je, prije više od četiri godine podnio zahtjev za ocjenu ustavnosti dijela Zakona o praznicima Republike Srpske. Ustavni sud Bosne i Hercegovine prihvatio je njegovu apelaciju, a Narodna skupština je iz teksta izbrisala dio o devetom januaru kao Danu Repblike. Nakon toga, donesen je novi zakon na koji se žalilo osam delegata iz Vijeća naroda.

Delegati potpisnici sa kojima smo kontaktirali, nisu bili raspoloženi za izjave. Članovi Tima tvrde da Ustavni sud BiH donosi političke, a ne odluke utemeljene na pravu i da se bavi pitanjima koja se ne tiču konstitutivnosti naroda u Bosni i Hercegovini.

Strahuju da bi, ako Ustavni sud “prepiše” prethodnu odluku, ponovo trebalo da dođe do promjena.

"Ako bi pravno išli, zavisno od odluke suda na šta mogu ukazivati, s obzirom da smo i ovim donošenjem novog Zakona o Danu Republike, bukvalno 9. januar kao vjerski praznik, Vlada je izostavila, i on i nije u Zakonu. Bilo bi to opet korigovanje rješenja u skladu sa sudskom odlukom", kaže Nedeljko Glamočak, član Tima za odbranu Dana RS.

Delegatima je sporan član Zakona kojim je propisano da se deveti januar utvrđuje kao Dan Republike na osnovu potvrđene volje građana. Bakir Izetbegović se žalio na tu odredbu. Iz Ustavnog suda BiH nisu odgovorili kada će odlučivati o novom zahtjevu delegata.