Zakon o carinskoj politici dvije godine čeka na usvajanje

20:05, 08.10.2017.
Thumbnail

Zakon o carinskoj politici, usvojen još 2015. godine, i dalje je "na ledu" jer Uprava za indirektno oporezivanje nije donijela podzakonske akte. Tako privrednici koji uvoze mašine plaćaju carinu od 10 odsto, koje su, tehnički, oslobođeni.

Kad su u pitanju mašine koje koštaju stotine hiljada evra, nije teško izračunati gubitke.

"Mi smo imali prošle godine slučaj da smo uvozili iz Švajcarske polovne mašine, dosta velike vrijednosti, i morali smo da platimo carinu u zavisnosti od tipa mašine pet ili 10 odsto", rekao je Branko Đuđić, "Tri best" Banjaluka.

U Upravi kažu da je zakon ishitreno donesen. Situaciju je dodatno zakomplikovalo mijenjanje carinskih propisa u Evropskoj uniji, zbog čega zakon u BiH treba dotjerati. Zato čekaju mišljenje nadležnih tijela, a nakon toga odluku o provođenju zakona poslaće Savjetu ministara na usvajanje. Dotad će svi morati da se strpe.

"Kao dan početka primjene Odluke o provođenju Zakona o carinskoj politici u BiH planira se 1.1.2018. godine. Taj datum je savim opravdana i realna procjena, jer UIO mora u potpunosti završiti započeti razvoj novih carinskih informacionih sistema neophodnih za potpunu podršku primjene novih carinskih propisa i obradu elektronskih carinskih deklaracija".

vlcsnap-2017-10-08-20h03m54s90

U Privrednoj komori Srpske kažu da je za privrednike to čekanje pogubno. Ukidanje uvoznih dažbina je prijeko potrebno ekonomiji, jer bi dodatno rasteretilo one koji žele da naprave tehnološki iskorak u proizvodnji.

"Ako imamo u vidu da je jedna od karakteristika privrede i RS i cijele BiH ta tehnološka zastarjelost, a da se naši privrednici bore sa izuzetno jakom konkurencijom na domaćem, a i na stranim tržištima, zbog toga je obavezno da ovakva odluka što prije bude donesena", rekao je portparol Privredne komore RS Vladimir Blagojević.

Osim oslobađanja od carine na uvoz mašina, među najvažnijim novinama u zakonu su elektronski postupak prelaska granice i elektronsko podnošenje carinskih prijava, što bi trebalo da ubrza ali i pojeftini carinjenje.