Zakon o akcizama u Predstavničkom domu

20:13, 13.12.2017.
Thumbnail

Burna sjednica proširenog kolegijuma Predstavničkog doma bila je po svemu sudeći samo uvod u ono što sutra slijedi. Na dnevnom redu naći će Zakon o akcizama, a kako stvari stoje, borba za svaki glas trajaće do samog izjašnjavanja.

Kolegijum je odlučio da se poslanici o akcizama izjašnjavaju po hitnom postupku, što je i izazvalo revolt, a oni koji se setu zakona i dalje protive uputili su oštre poruke i na račun šefa delegacije Evropske unije u BiH.

"Ovo je očigledno silovanje procedura, od strane SNSD-a, SDA, HDZ-a i SBB-a, jer na svaki način pokušavaju, jos više osiromašiti građane, zajedno sa nekim predstavnicima međunarodnih institucija, pogotovo, gospodinom Vigemakom, koji treba da napusti ovu zemlju, koga treba povući odavde", izjavio je Damir Bećirović, poslanik DF-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

"Pravo je poplitičkih stranaka, da imaju ovakve ili onakve stavove, kad su ovi zakoni u pitanju, ali konačnu odluku donosi Predstavnički dom Parlamentarne skupštine. Ja vjerujem da postoji Parlamentarna i da će biti usvojena hitna procedura, a nakon toga da će biti usvojena ova sva tri zakona", kaže Šefik Džaferović, zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlementarne skupštine BiH.

Trebalo je da zakon bude razmatran u skraćenoj proceduri i da se o njemu izjasne i nadležne komisije. Dom naroda nakon što je izglasao povećanje akciza, nije smio da traži hitnu proceduru, poručuju iz klubova SDS-a, DF-a, SDP-a, ali i Nezavisnog bloka, koji računaju na sigurnih 20 glasova protiv. Međutim, to vjerovatno neće biti dovoljno za njihovo obranje u bh. parlamentu.

"Mi upozoravamo i poslali smo i pisano obavjestenje članovima kolegijuma, da je riječ o brutalnom kršenju poslovnika, ukoliko na silu i na mišiće , mimo poslovnika i zakona o Savjetu ministara i mimo Ustava usvoje ovo. Mi ćemo pokrenuti apelaciju pred Ustavnim sudom kao poslanici", upozorava Aleksandra Pandurević , šef Kluba poslanika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

HDZ-ova Borjana KriŠto, predsjedavajuća Predstavničkog doma odgovara da nema ništa sporno u procedurama. Kaže da nema potrebe da se o tome uopšte polemiše, jer je sve i više nego jasno, a nije prvi put da jedan dom drugom sugeriše da li bi trebalo da se izjasni u hitnoj ili nekoj drugoj proceduri.

Isto poručuju i SNSD-ovi poslanici u BH Parlamentu.

"Sasvim je jasno, ako mislite o proceduri i dnevnom redu, da je ono u skladu sa Ustavom i Poslovnikom, domovi mogu predložiti dakle jedan dom može predloziti drugom domu razmatranje zakona i po hitnom postupku. Sutra će se poslanici izjasniti i ne vidim šta je u tom smislu problem", izjavio je Lazar Prodanović, poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlementarne skupštine BiH.

U svakom sluČaju slijedi možda i najburnije zasjedanje bh. parlamenta od početka godine. Sutra će poslanici nastaviti sjednicu, koja je ranije u nekoliko navrata prekidana. Nakon što je okončaju, počeće i novo, redovno zasjedanje, na kome bi trebalo da se nađu akcize, a već sada je jasno da slijedi niz pauza, nadmudrivanja, ali i konsultacija sve do samog glasanja o setu zakona, koji je već puti put na provjeri u bh. Parlamentu.