Zakon o akcizama ekspresno usvojen u Domu naroda

19:41, 07.12.2017.
Thumbnail

Zakon o akcizama je ekspresno usvojen u Domu naroda bh. parlamenta. I to u oba čitanja, a potom je odmah upućen drugom domu na razmatranje.

I to po hitnom postupku, što je siguran put ka njegovom konačnom usvajanju u parlamentu Bosne i Hercegovine.

U Domu naroda su ga podržala  oba HDZ-a, SBB, SDA, dok su iz Republike Srpske za bili delegati DNS-a i SNSD-a. Skoro godinu dana, taj  set zakona je na čekanju, kaže Sredoje Nović, zbog čega je, poručuje,  BiH mnogo izgubila.

"Ne može se ni procjeniti koliko je  sredstava već do sada izgubljeno za BiH i moram da kažem da je to prosto nevjerovatno. Da li je iko čuo i ozbiljan prijedlog ili ozbiljan razlog da se ne usvoji ovaj set zakona", pita Sredoje Nović, delegat SNSD-a u Domu naroda PS BiH.

HDZ-e 1990 danas je podržao zakon o akcizama, što bi moglo da  znači da bi u Predstavničkom domu, poslanik te partije mogao da bude 22.  čime bi bila prikupljena potrebna većina.  SBB je održao riječ i podržao zakon o akcizama.

"SBB je četiri puta glasao za zakon o akcizama, peti put smo to danas radili. U međuvremenu smo tražili garanciju od Savjeta ministara - apslutnu  tranparetnost", rekao je Farudin Radončić, delegat SBB-a u Domu naroda PS BiH.

Reagovali su i oni koji se protive povećanju akciza. Iz kluba SDS-a u Predstavničkom domu, kažu da je danas prekršen poslovnik, jer zakoni nisu mogli da budu upućeni po hitnoj proceduri. Kažu da se na djelu pokazalo da koalicija SDA, HDZ-a i SNSD-a dobro funkcionise kada, kako kažu, treba oteti iz džepa građana. Poručuju  da će pokušati da spriječe kršenje poslovnika u Predstavničkom domu bh. parlamenta, dok im iz Doma naroda  poručuju da je sve urađeno u skladu sa procedurama.

"Prihvatili smo ovaj tekst zakona kao svoj danas, uputili ga u hitnu proceudru želeći da olakšamo i ubrzamo ovu proceduru. Mi znamo da ima određenih problema", kazao je Safet Softić, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda BiH.

Najviše razloga za zadovoljstvo danas je imao ministar finansija BiH. Vjekoslav Bevanda ipak kaže da treba sačekati i odluku Predstvaničkog doma. U svakom slučaju u odnosu na ranije prijedloge, poslednji  umjesto akciza predvidja povećanje putarina, što će se opet odraziti na cijene goriva.

"Otklonjena je  vjerovatno magla koja je postojala - to su namjenska sredstava, 20 feninga ide za izgradnju autoputeva, a ono što je za mene je najvažnije jeste da ćemo deblokirati sredstva za izgradnu autocesta", kazao je Vjekoslav Bevanda – ministar finansija BiH.

Zakon o akcizama već drugi put prolazi u Domu naroda, ali ranije nije bilo potrebne većine u Predstavnčikom domu. Nakon velikog pritiska međunarodne zajednice i nedavnog upozorenja Johanesa Hana,  nema dileme da ovoga puta neće biti dovoljno ruku, ali očigledno da žestoka rasprava ni ovoga puta neće izostati.