Zakazana sjednica Savjeta za nacionalnu bezbjednost zbog Izetbegovićeve izjave

07:24, 14.11.2017.
Thumbnail

Sjednica Savjeta za nacionalnu bezbjednost Srbije povodom izjave bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića da je BiH već trebalo da prizna Kosovo i da planira da to učini biće održana u četvrtak, 16. novembra, saznaje RTS.

Sjednica Savjeta zakazana je za 12.00 časova.

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić rekao je da je izjava člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića o priznanju nezavisnosti Kosova "skandalozna i šokantna" i da, kako je rekao, iz korijena mijenja "stvari i odnose".

"Sasvim sigurno da ovo neće ostati bez odgovora. To znači da BiH napušta princip poštovanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta ne samo u slučaju Srbije, pošto ne možete u slučaju Srbije primjenjivati jedne aršine, a na druge države, pa i na vlastitu, druge aršine", rekao je Đurić za Pink.

Đurić je dodao da će nadležni organi Srbije vrlo brzo naći načina da daju, kako je rekao, pravi odgovor na šokantnu i skandaloznu izjavu Izetbegovića.

Narodni poslanik u Skupštini Srbije Meho Omerović kaže da je van svake pameti da neko ko je samo jedan od tri člana Predsjedništva BiH, koja čuva sopstveni teritorijalni integritet, želi da priznaje secesiju u drugoj državi.

"Zalagati se za komadanje Srbije priznavanjem Kosova značilo bi da je to i prihvatanje da se i BiH može dijeliti na tri dela", ocjenjuje Omerović.

Bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović rekao je za "Dojče vele" da je BiH već trebalo da prizna Kosovo i da planira da to učini.

(Srna)