Zajednička srpska lista u FBiH

19:32, 03.06.2018.
Thumbnail

Zajedničko djelovanje srpskih stranaka u FBiH na predstojećim opštim izborima moglo bi da bude prvo takve vrste poslije rata.

Tekst sporazuma, kako saznajemo, već je napisan. Nakon što svoj potpis na njega stavi koaliciona trojka  iz Srpske - SNSD, DNS i Socijalisti, podrška se očekuje i od Zavičajnih socijaldemokrata Mile Marčete.

“DNS u potpunosti podržava inicijativu da u FBiH se napravi zajednička lista i da se pokuša na taj način doći do najboljih mogućih rezultata kada je u pitanju implementacija vlasti u FBIH, a sve sa ciljem da se ti srpski glasovi ne rasipaju”, kazao je Dragutin Rodić, generalni sekretar DNS-a.

Kako ATV saznaje, imena na zajedničkoj srpskoj listi, mogla bi se naći i iz redova opozicionih stranaka, SDS-a i PDP-a. Međutim, nemaju sve srpske stranke iz Federacije optimističan pogled na moguće oktobarsko izborno ujedinjenje.

“Smatram da s obzirom da je ostalo jako kratko vremena, 20-ak dana do predaje koalicionih lista prema CIK-u, za predstojeće opšte izbore u oktobru, smatram da je ta reakcija poprilično zakasnila prije svega što do sada nije održan ni jedan zvaničan sastanak srpskih političkih partija koje bi činili tu listu”, rekao je Aleksandar Štrbac,  potpredsjednik Srpske napredne stranke.

Na prošlim izborima u Dom naroda Federacije, izabrano je tek 13 Srba, od 17 koliko je trebalo, jer ih nije bilo dovoljno. Od tih 13, deset ih je bilo sa liste partija iz Federacije, tako da Srbi nemaju ni mogućnost pokretanja zaštite vitalnog nacionalnog interesa, kažu srpski političari iz tog entiteta. Zajednička lista na izborima, smatraju, doprinijeće boljem srpskom položaju  u Federaciji.

Nedavno su Zavičajna udruženja izbjeglih Srba iz Federacije BiH, zajedno sa Savezom Srba iz regiona, najavila da će pokušati da okupe oko pola miliona Srba koji imaju pravo glasa u Federaciji.

Tada su uputili poziv stranačkim liderima Srba u BiH da podrže formiranje zajedničke srpske liste u Federaciji, na kantonalnom i federalnom nivou.