Zagreb: Razmatrana dinamika radova na Koridoru "Pet ce"

18:15, 17.05.2018.
Thumbnail

Predstavnici relevantnih institucija za izgradnju autoputeva iz BiH i Hrvatske danas su u Zagrebu razmatrali dinamiku aktivnosti na autoputu na Koridoru "Pet ce", sa posebnim naglaskom na dionicu Odžak-most Svilaj-Beli Manastir.

Na sastanku je konstatovano da je uz nepovoljan vodostaj u proteklom periodu, realizacija radova na jednoj od ključnih tačaka na autoputu na Koridoru "Pet ce", čiji su investitori Ministarstvo komunikacija i transporta BiH i "Hrvatske autoceste" 44,3 odsto.

Dionica Svilaj-Odžak u BiH je okončana, dok je sa hrvatske strane okončana dionica autoputa Beli Manastir-Osijek, a uskoro se očekuje početak radova na dionici prema mađarskoj granici, saopšteno je iz Ministarstva transporta i komunikacija BiH.

Na sastanku je inicirano intenziviranje saradnje i zajednički nastup prema EU fondovima u oblasti bezbjednosti drumskog saobraćaja, multimodalnom saobraćaju, ITS-u, te smanjenju saobraćajnih zagušenja.

Jednoglasno je prihvaćen zaključak o potrebi pripreme zajedničkog memoranduma, odnosno protokola o saradnji u ovim oblastima, kao jednog od instrumenata za što skoriju pripremu i potpisivanje sporazuma o povezivanju saobraćajnih tokova i informacija i zajednički nastup prema institucijama i tijelima EU.

Sastanku su prisustvovali sekretar Ministarstva komunikacija i transporta BiH Igor Pejić, direktor Javnog preduzeća "Autoceste FBiH" Adnan Terzić, predsjednik Uprave "Hrvatskih autocesta" Boris Huzjan, direktor Sektora za investicije i EU fondove "Hrvatskih autocesta" Miodrag Furdin i koordinator Investicione jedinice za EU fondove "Hrvatskih autocesta" Darko Šošić.

(Srna)