Zaboravljena slika Bogdana Šuputa pronađena u Banjaluci

12:18, 02.07.2014.
Thumbnail

U Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske, u okviru izložbe „Dobrović, Šumanović, Konjović, Šuput – Evropski konteksti“, od 2. do 22. jula javnosti će biti predstavljena i jedna zaboravljena slika Bogdana Šuputa koja je vlasništvo Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske u Banjaluci.

Izlaganjem ove slike Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske želi da podsjeti na činjenicu da se ove godine obilježava stotinu godina od rođenja ovog značajnog srpskog umjetnika, rođenog u Prvom svjetskom ratu 1914, a streljanog od strane okupatora 1942. godine u Drugom svjetskom ratu.

slika suput (1)Riječ je o slici „Rudokop Ljubija“, najvećoj u njegovom opusu, koju je ovaj umjetnik naslikao 1940. godine, kada se obreo na području rudnika gvozdene rude Ljubija u potrazi za novim slikarskim motivima. Šuput je u Ljubiju stigao na poziv inženjera Aleksandra Vulića, graditelja Gradskog mosta u Banjaluci, za koga se pretpostavlja da je kasnije bio i vlasnik slike. U Banjaluci je Šuput boravio i prethodne, 1939. godine, posjetivši svog brata, inženjera Žarka Šuputa.

Fasciniran neobičnim izgledom predjela, Šuput je naslikao platno velikih dimenzija prikazavši stepenasti pejzaž površinskog kopa Ljubije, na kojem preovlađuje topli, mrki tonalitet, što nije bila česta pojava na njegovim slikama.

O ovome je pisao bratu, inženjeru Žarku Šuputu 3. jula 1940. godine:

„Slikanje u rudniku „Jugočelika“ prihvaćam već samim tim što ću moći slikati veću dimenziju... Ja mislim da bi najbolje bilo 1. avgusta, možda i ranije, pa recimo da ostanem do 25-og. Jer za 25 dana rada, ceo dan, mogu valjda naslikati što nameravam. Materijal je spreman, platno nosim u rolni te bi ga u Banjaluci napeo. Zato bi mi ti mogao kod stolara poručiti jedan blind ram za jednu veliku sliku, tako da ga ne moram čak odavde nositi. Novaca imam, pa sad ostaje na tebi kad da dođem...“

Ovaj umjetnik, jedan od velikana srpskog međuratnog slikarstva, koji je u 28. godini života tragično nastradao, za sobom je ostavio malobrojan opus, od čega su 84 ulja na platnu, pa je naročito značajna činjenica da se njegova slika čuva i u Banjaluci. U dosadašnjoj stručnoj literaturi posvećenoj Šuputovom djelu, o slici „Rudokop Ljubija“ nema dovoljno podataka i do sada se smatralo da joj je izgubljen trag, pa je njeno otkriće u fundusu Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske dragocjen podatak za stručnu javnost.

Biografija:

Bogdan Šuput je rođen 1914. godine u Sisku. Sa porodicom se 1923. doselio u Novi Sad, gdje je pohađao Državnu mušku gimnaziju. Školovanje je nastavio 1932. godine na nastavničkom odsjeku Umetničke škole u Beogradu. Drugovao je sa Milivojem Nikolajevićem, Ljubicom Cucom Sokić i Peđom Milosavljevićem. Zahvaljujući odluci Matice srpske da nagradi talentovanog slikara, putovao je 1937. u Pariz na Međunarodnu umjetničku izložbu. Slikarsko školovanje nastavio je 1936. godine na akademskom tečaju Umetničke škole u Beogradu, ali ga je napustio 1938. da bi usavršavanje nastavio u Parizu. Iz Pariza se vratio 1939. godine. Vojni rok služio je u Sarajevu 1940. Po izbijanju Drugog svetskog rata dospio je u njemačko zarobljeništvo u logor u Olbersdorfu. Kada je pušten iz logora, poslije 11 dana putovanja vratio se u Novi Sad. Nastavio je da slika. Od 1935. godine objavljivao je grafike i karikature u novosadskim i beogradskim listovima. Prvu samostalnu izložbu imao je u Novom Sadu 1938. godine. Bio je redovan učesnik Prolećnih i Jesenjih izložbi u Beogradu, izložbi „Desetorice” u Beogradu i Zagrebu i na izložbama jugoslovenskih umjetnika koji žive u Parizu. Bio je član umjetničke grupe „Desetorica” i dobitnik Nagrade Politike na XI jesenjoj izložbi 1938. godine. Streljan je u mađarskoj raciji u Novom Sadu 23. januara 1942. godine u dvadeset osmoj godini života.