Za treće i četvrto djete roditelji dobijaju 250 evra mjesečno

16:12, 21.05.2018.
Thumbnail

Od 1. jula počeće primjena mjera za podsticaj rađanja u Srbiji. Te mjere predviđaju da roditelji za treće djete dobijaju mjesečno 12.000 dinara narednih 10 godina, a za četvrto 18.000 dinara, izjavila je ministarka zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović.

Ona je pojasnila da se privode kraju zakonske izmjene koje regulišu pitanje finsiranja, a to je Zakon o finansijskoj podršci porodici i Zakon iz sfere biomedicinski potpomognute oplodnje.

"To su mjere koje direktno ublažavaju ekonomsku mjeru podizanja djece i to trećeg i četvrtog djeteta. Ako majka u bliskom periodu rodi treće i četvrto djete ona će imati 30.000 dinara (oko 250 evra) da bi standard života trećeg i četvrtog djeteta bio kao i kod djece koja su ranije rođena", pojasnila je Đukić Dejanović nakon raspisivanja konkursa za dodjelu sredstava opštinama za podsticaj rađanja.

Jedna od podsticajnih mjera koja će početi da se primjenjuje jeste i to da žene koje su rodile djete u postupku vantijelesne oplodnje imaju pravo na još tri pokušaja o trošku države za rađanje drugog djeteta.

Pravo na dobijanje sredstava imaju roditelji koji su dobili treće ili četvrto djete od početka godine.

(B92)