Za projekte udruženja građana 32.800 KM

  • 02.08.2015.11:03

Grad će ove godine sufinansirati projekte 18 udruženja građana i nevladinih organizacija, a za te namjene iz budžeta biće izdvojeno 32.800 KM.

Kako su objasnili u Gradskoj upravi, sufinansirani su projekti iz oblasti socijalne zaštite, zdravstva, zaštite životne sredine, ljudskih prava i prava manjina, kao i iz drugih oblasti od interesa za lokalnu zajednicu, i to iznosima koji se kreću između 1.000 i 3.800 KM.

“Komisija za vrednovanje projekata udruženja građana, odnosno nevladinih organizacija donijela je odluku da Udruženje "Zelena rijeka Vrbas" za realizaciju projekta "Eko-festival - Dani Vrbasa" dobije najveći iznos, a to je 3.800 KM”, rekli su u Gradskoj upravi.

Prema njihovim riječima, najmanji iznos, po 1.000 maraka namijenjen je za projekte Saveza invalida rada grada, Asocijacije za razvoj i ekonomiku prirodnih resursa, Udruženja književnika Srpske i Gradskog esperanto društva "La mondo".

U Udruženju "Zelena rijeka Vrbas" ističu da 3.800 KM nije dovoljno za realizaciju projekta "Eko-festival - Dani Vrbasa", ali, kako kažu, bolje išta nego ništa.

“U svakom slučaju, zahvalni smo na podršci grada, jer smo svjesni generalno teške finansijske situacije. Dvodnevni "Eko-festival - Dani Vrbasa", koji organizujemo treću godinu zaredom, počinje 27. avgusta”, rekla je portparol festivala Karolina Karalić.

Dodala je da će ovogodišnji festival biti nešto skromniji nego lani.

“U sklopu festivala posjetioce očekuju ekološke i edukativne radionice, promocija raftinga i kajaka na Vrbasu, te "kotlićijada". Što se tiče muzičkog programa, posjetioce će zabaviti sjajan bend iz Australije i Srbije, kao i banjalučki bendovi”, istakla je Karalićeva.

Među odabranima je i projekat Udruženja porodice sa četvoro i više djece Banjaluka u kojem su, kako kažu, razočarani iznosom od 1.100 maraka.

“Aplicirali smo projektom "Sačuvajmo planetu - čuvajmo hranu, bacanje hrane šteti planeti" u vrijednosti od 4.000 maraka, a dobićemo svega 1.100 maraka, što dovodi u pitanje njegovu realizaciju. Bolje da su nas odbili nego što su nam toliko odvojili”, rekao je predsjednik Udruženja Jovan Radovanović.

Dodao je da će o ovom pitanju idućih dana razgovarati sa nadležnima u Gradskoj upravi.

Grad je prošle godine sufinansirao projekte 29 udruženja građana i nevladinih organizacija iznosima između 1.000 i 5.000 maraka, a ukupno je za ove namjene potrošeno 57.150 maraka, skoro dvostruko više nego ove godine.