Za praznike pojačane kontrole ugostiteljskih objetata

12:54, 07.12.2017.
Thumbnail

Odjeljenje za inspekcijske poslove grada Banjaluka najavilo je da će tokom predstojećih praznika pojačati kontrole ugostiteljskih i objekata za smještaj gostiju, jer se u ovom mjesecu te u januaru očekuje povećan broj turista i stranih gostiju.

Načelnik Odjeljenja Janko Kecman je rekao da će posebna pažnja biti usmjerena na izdavanje fiskalnih računa u ovim objektima, saopšteno je iz Gradske uprave.

Biće kontrolisana i ažurnost i način vođenja knjige domaćih i stranih gostiju, evidentiranje i naplata boravišne takse na fiskalnom računu gostiju, kao i posebna knjigovodstvena evidencija i prijavljivanje radnika kod poslodavaca.

Kecman je rekao da bi svi ugostitelji, ali i vlasnici objekata za smještaj trebalo da budu svjesni da je u proteklom periodu grad uložio znatna finansijska sredstva kako bi obezbijedio atraktivan program za predstojeće praznike s ciljem privlačenja što većeg broja turista.

To će, kako je dodao, onima u lancu snabdijevanja, pogotovo ugostiteljima i hotelijerima, obezbijediti dodatne prihode.

"Oni moraju da budu svjesni da to ne znači da ćemo sjediti skrštenih ruku i da ćemo tolerisati eventualno neizdavanje računa i neprijavljivanje gostiju", poručio je Kecman.

On podsjeća ugostitelje i vlasnike smještajnih kapaciteta da su, prema zakonu, dužni da izdaju račune i prijavljuju goste, kako se u predstojećim praznicima ne bi suočili sa rigoroznim zakonskim kaznama.

Kecman je rekao da će nadzor nad primjenom Zakona o ugostiteljstvu, Zakona o boravišnoj taksi i Zakona o radu obavljati gradski tržišni i inspektori rada.

(Srna)