Za istoriju: Makvala sam protiv sebe VIDEO

15:02, 10.08.2017.
Thumbnail

Sam protiv sebe i - svih! Čudesna sudbina Isaka Makvale, jednog od 30 zaraženih stomačnim virusom na SP u aletici, obišla je planetu kao što je on sinoć na stazi sam obišao krug u istorijskoj, "naknadnoj" kvalifikacionoj trci.

Sprinter iz Bocvane nije dobio dozvolu da u utorak uveče nastupi u finalu na 400 metara, jer je prethodno u ponedjeljak zbog simptoma infekcije koja je pogodila na desetine učesnika u jednom zvaničnom hotelu, odustao od takmičenja na 200 metara. IAAF mu je oduzela pravo da se bori za medalju kako bi spriječila širenje zaraze.

"Sabotiran sam, nisu me ni testirali. Kako mogu samo da te pogledaju i zaključe da si bolestan. Ovo nikad ne bi uradili Farahu ili Boltu", razočaran je bio Makvala.

IAAF je načinio potez kojim je priznao grešku, jer je dozvolio Makvali da, dva dana kasnije, sam nastupi u kvalifikacijama na 200 m! Dva sata pred start polufinalnih trka, takmičar iz Bocvane trkao se sam sa sobom i uz ovacije publike izborio normu.

Još veće je dobio kada je kasnije izborio finale.

On je trčeći sam sa sobom u kvalifikacijama trke na 200 metara ostvario vrijeme od 20,20 sekundi što mu je bilo dovoljno da se kvalifikuje u polufinale. U polufinalnoj trci je nastupio u prvoj takmičarskoj grupi i završio je drugi, odmah iza Isaje Janga iz SAD, sa vremenom 20,14 sekundi.

To mu je bilo dovoljno za plasman u finale, koje je na program večeras oko 22:50 sati.